Trendig

Vilken traning ar lampligast vid MS latta till mattliga symptom?

Vilken träning är lämpligast vid MS lätta till måttliga symptom?

Fysisk aktivitet: Det finns idag stark evidens för att fysisk aktivitet förbättrar kondition och muskelstyrka hos personer med mild till måttlig MS (2). Gällande gång- och förflyttningsförmåga råder måttligt stark evidens för att det förbättras med aerob och muskelstärkande träning samt att fatigue minskar.

Kan man födas med MS?

Vad det gäller ärftlighet så har man sett att risken att som barn drabbas för MS om någon av föräldrarna har MS finns, men den är mycket liten (det finns inga rekommendationer att inte skaffa barn om man har MS i familjen). Det som kan påverka är vissa gener – som styr immunsystemet, som kan öka risken för MS.

Vilken typ av träning kan ingå i rehabiliteringen för en person som har MS?

Det har visat sig att två dagar/vecka uthållighetsträning och två dagar/vecka styrketräning är ett upplägg som fungerar bra för personer med MS (115).

Hur kan man förebygga MS?

– Jag tror att det är många olika saker som har gått fel för att man ska få MS och kanske räcker det om vi kan stoppa en del av dessa för att förhindra att sjukdomen uppstår eller för att bota den, säger hon. Även om forskarna nu har hittat över 200 genvarianter som påverkar risken för MS så har de inte hittat alla.

Kan man leva ett vanligt liv med MS?

Det går ett leva ett bra liv med MS. Det viktigaste är att leva livet fullt ut och försöka acceptera sjukdomen. Ingen kan rå för sin sjukdom, men hur man förhåller sig till den är upp till en själv. Det är bra att göra behandling av sjukdomen, motion och sunda levnadsvanor till en del av vardagen från första början.

Hur började din MS?

I 80–90 procent av fallen börjar ms med så kallade skov, attacker då symtomen förvärras eller nya symtom uppstår. De flesta skov läker av sig själva helt eller delvis under några veckor. Efter många år med skov övergår sjukdomen ofta i en progressiv fas, det vill säga nya, kvarvarande symtom kommer smygande.

Kan MS bli bättre?

är det viktigt att vara så fysiskt aktiv som möjligt, även om aktiviteterna kan behöva anpassas. Vetenskapliga studier visar att fysisk aktivitet och träning vid MS bland annat kan leda till bättre kondition, muskel- styrka och balans- och gångförmåga samt minskade besvär av trötthet och depressiva symptom.

Vilken rehabilitering kan en person med MS behöva?

Sjukgymnastik eller annan regelbunden träning är viktiga inslag för de flesta som lever med MS, det kan till och med minska vissa symtom. Men det är också viktigt att lyssna på kroppen, i synnerhet för den som är känslig för såväl värme som kyla eller känner överväldigande trötthet (fatigue).

Share this post