Allmänning

Vad okar risken for blodpropp?

Vad ökar risken för blodpropp?

Vem som helst kan få en blodpropp och ärftliga faktorer kan spela en roll. Livsstilsfaktorer som stillasittande, rökning och övervikt kan öka risken. Upp till tio procent av befolkningen drabbas under sin livstid av en blodpropp.

Kan blodprov visa om man har blodpropp?

Diagnosen grundar sig på de uppgifter patienten ger, läkarundersökning, eventuella blodprov och bilddiagnostik. Om sannolikheten för ventrombos är liten eller högst måttligt förhöjd kan trombosen uteslutas genom blodprovet D-dimer (FiDD).

Är ytliga proppar farliga?

De kan orsaka stroke om de fastnar i hjärnans blodkärl eller hjärtinfarkt om de fastnar i de små blodkärl som förser hjärtmuskeln med syrerikt blod. De kan också fastna i artärer som går till armarna eller benen, men de kan aldrig komma till lungorna. Det finns också tromboflebiter, de kallas också ytliga blodproppar.

Vad kan orsaka tromboflebit?

Orsaker

  • Åderbråck (varicer) är den vanligaste orsaken till tromboflebit.
  • Intravenös behandling (när en kanyl förs in i ett blodkärl skadas kärlväggen och detta kan leda till tromboflebit).
  • Sjukdomar (till exempel cancer) och läkemedelsanvändning (till exempel p-piller) kan göra att blodet levrar sig lättare.

När får du en blodpropp?

När du får en blodpropp, så kallad trombos, levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl, men löses inte upp igen som den ska. Proppen gör det svårare för blodet att passera genom blodkärlet. Blodproppar är vanligast i benen, och börjar ofta i vaderna.

Varför får du blodpropp i lungan?

Det vanligaste när du får en blodpropp i lungan är att du får behandling med blodförtunnande läkemedel som gör att blodet inte levrar sig lika lätt som tidigare. Behandlingen förhindrar att proppen blir större och hjälper kroppen att lösa upp den. Dessutom minskar risken för nya proppar.

Vad är vanligt med blodpropp i benen?

Blodproppar är vanligast i benen och börjar ofta i ett blodkärl i ena vaden. Det är mycket ovanligt med blodpropp i båda benen samtidigt. En blodpropp som lossnar och fastnar i lungorna kan ge allvarliga symtom.

Share this post