Ny

Hur kan det vara att leva med svarlakta sar?

Hur kan det vara att leva med svårläkta sår?

Att leva med svårläkta sår kan påverka det fysiska, psykiska och sociala välbefinnandet samt vara en belastning i vardagen. Inom begreppet svårläkta sår är bensår, fotsår, trycksår och maligna tumörsår vanligast. För att ett sår ska räknas som svårläkt ska såret ha en läkningsprocess på minst sex veckor.

Hur blir man av med Dermatillomani?

Behandlingen med störst bevisad effekt är en form av KBT-terapi som kallas Habit Reversal Training (HRT), där man försöker hitta alternativa beteenden till hudplockningen. Det finns också ett visst bevisläge för att vissa läkemedel, så som acetylcystein och neuroleptika, kan ha effekt.

Kan inte sluta pilla?

Att pilla och äta sårskorpor blir som ett slags tvång och precis som för dig beskriver många att det hållit på med det länge och att det inte går att sluta. Pillandet kan vara en del av ett välkänt fenomen kallat dermatillomani (på engelska ofta kallat skin-picking disorder).

Har jag dermatillomani?

De flesta som har dermatillomani river på huden med naglarna men det är också vanligt att pincetter, nålar eller andra föremål används. Ofta rivs och plockas upplevda ojämnheter eller skavanker i huden. Sår, ärr eller märken kan uppstå som följd.

Varför vätskar bensår?

De orsakas av dåligt blodflöde i venerna, så kallad venös insufficiens. Venerna är de kärl som leder blodet i kroppens olika delar tillbaka till hjärtat. När venernas funktion försämras stannar blodet kvar i fötterna och underbenen, vilket ger en svullnad. Långvarig svullnad kan göra att det bildas eksem och sår.

Vad gör man med sår som inte läker?

Sök vård om du har ett inflammerat sår som inte läker eller om infektionen förvärras. Du bör även söka vård om du får feber och kraftig smärta på grund av ett sår. Sök vård om du har ett djupt sår som eventuellt behöver sys eller om du har smuts eller andra rester i såret som du inte kan ta bort själv.

Varför läker inte mitt sår på benet?

Kontakta en vårdcentral om du får något av följande besvär: Du får ett sår på foten eller benet som inte läker inom sex veckor. Du har kärlkramp i benen och får samtidigt ett sår. Huden runt ett sår blir rödare, missfärgad eller irriterad och svullen.

Share this post