Blogga

Hur man balanserar Pitta?

Hur man balanserar Pitta?

Svalka i alla former hjälper till att motverka hyperaktiva pitta-typer. Ha t ex svalt i sovrummet och ta inte allt för heta bad. Om du känner dig ”överhettad” kan du lägga en våt, kall handduk på pannan. Drick svala, söta drycker under dagen och drick mer vid värme och vid sjukdom.

Vilken typ av kropp har jag?

När du går igenom doshatesten på nästa sida får du en överblick över de olika doshornas särdrag och vilken dosha du själv domineras av. Vata motsvarar Luft och Rymd, Pitta motsvarar Eld, Kapha motsvarar Vatten och Jord.

Vilken Ayurveda är jag?

Vilken kroppstyp är du enligt ayurveda? Fyll i vårt test!

Ålder
Aptit Varierande, småäter Långsam, stadig
Törst Varierande, föredrar varmt Låg
Matsmältning Oregelbunden, får gaser Långsam, skapar slem
Smaker du föredrar Sött, surt, salt Bittert, skarp, sammandragande

Är jag Pitta?

Pitta-personer har en normal (medium) kroppsbyggnad. De har en hög ämnesomsättning och kan äta mycket. Pitta-personer sover lagom länge, djupt och vaknar sällan under natten.

Vad är pitta överskott?

Pittaöverskott kan leda till magirritation, sura uppstöttningar (refluxbesvär), magkatarr, lösare avföring och allergier som syns på huden. Har du en feberkänsla eller känsla på inflammation i kroppen så har du för mycket pitta dvs ”värme” i dig.

Vad är Pitta te bra för?

Pitta-te har en kylande effekt samt Pitta-lugnande egenskaper. Denna blandning svalkar dig när det är varmt, dämpar ett hett humör och hjälper din överstimulerade matsmältning. Utmärkt som kall eller varm dryck. Njut den med fördel på sommaren när vädret är varmt.

Vilken kroppsform har jag mått?

När du fått fram höft-måttet, så tar du ditt midjemått och delar det med höftmåttet. Den siffra du får fram blir midje-höftproportionen (MHP). Om ditt MHP blir över 0,80 så har du äppelform. Blir det 0,80 eller lägre så klassas du som päronformad.

Hur tar man reda på vilken kroppsform man har?

Om du ännu inte vet vilken kroppsform du har kan du ställa dig framför en spegel. Ha på dig åtsittande plagg eller ställ dig i underkläder. Titta på hur breda dina axlar är, om din byst är stor eller liten. Titta även på höfterna, midjan och hur proportionerna ser ut.

Vad är Mesomorf?

Vad kännetecknar en mesomorf kroppstyp? Den mesomorfa kroppstypen beskrivs ofta som muskulös och atletisk, med breda axlar och smal midja. Personer med den här kroppstypen är ofta naturligt muskulösa och har relativt lätt både för att lägga på sig muskelmassa och för att bränna fett.

Vad är min Dosha?

Enligt Ayurveda är doshor de energimönster, eller personlighetstyper, som flödar runt i våra kroppar och styr hur vi tänker och beter oss. Det finns tre grundläggande doshor – vata, pitta och kapha – och alla föds vi med samtliga tre doshor i oss.

Hur är en pitta person?

En Pittatyp brukar ha en stark matsmältning och hungerkänsla och kan äta i stort sett allt. Pittaenergin gör att vi kan ta till oss den information och de sinnesintryck vi får och hjälper till att bearbeta dem. Kommer Pittadosha ur balans så kan man bli lätt irriterad och frustrerad.

Vad ska man äta som Pitta?

Ät mer av mild (ej stark) mat som ris, vit fisk, gröna grönsaker. Undvik stark, het mat som cayennepeppar, chilli och de flesta röda matvaror som tomater, rött vin, rött kött, röd paprika och morötter etc. Undvik alkohol under tiden du balanserar Pitta-doshan eller välj hellre vitt vin än rött. Var sparsam med kaffe.

Share this post