Frågor

Har sommarjobbare ratt till sjuklon?

Har sommarjobbare rätt till sjuklön?

Du kan ha rätt till sjuklön från första anställningsdagen Är anställningstiden kortare än en månad har arbetstagaren dock bara rätt till sjuklön om denne har tillträtt anställningen och därefter varit anställd fjorton dagar i följd. I så fall inträder med andra ord rätt till sjuklön från och med dag 15.

Om man blir sjuk under sommarjobbet ska man ringa arbetsgivaren. Varar anställningen minst en månad har man rätt till sjuklön. Den första dagen är en karensdag, vilket innebär att man inte får någon ersättning. Är anställningen kortare än en månad har man rätt till sjuklön när anställningen varat i 14 kalenderdagar.

Vad gäller vid sjukdom kommunal?

Om du är sjukskriven mer än 14 dagar får du sjukpenning från Försäkringskassan. Om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal med Kommunal, så får du dessutom en kompletterande ersättning via ditt kollektivavtal.

Vad är 80 av lönen?

När en anställd blir sjuk behöver du som arbetsgivare säkerställa att du betalar ut rätt sjuklön. Sjuklönen är 80 procent av den anställdas lön och andra förmåner. Från den anställdas sjuklön görs ett karensavdrag.

Var kan du ta rätt på vad Sommarjobbaren får och inte får?

Det allra viktigaste för dig är att ha ett skriftligt avtal så att allt du och din arbetsgivare har kommit överens om finns nerskrivet på ett papper som är undertecknat av er båda. Du kan till exempel hitta information om vilken lön du kan förvänta dig som sommarjobbare på en arbetsplats med kollektivavtal.

Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?

Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.

Hur ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren?

Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren. Om du är deltidsarbetslös ska du också sjukanmäla dig till Försäkringskassan. 2. Ansök om ersättning för karensavdrag. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensavdraget från första sjukdagen från och med 11 mars 2020 och framåt.

Kan du ansöka om sjukpenning på mina sidor?

Ansök på Mina sidor. När du sjukanmält dig kan du logga in på Mina sidor och ansöka om sjukpenning. Ansök om sjukpenning (inloggning) 3. Skicka in läkarintyg. Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.

Share this post