Ny

Vad ar Resektionskirurgi?

Vad är Resektionskirurgi?

Resektionskirurgi. Borttagande av en del av ett organ.

Vad är Rektumresektion?

Operation där man avlägsnar lymfkörtlar.

Vad är coloncancer?

Cancer i tjocktarmen kallas tjocktarmscancer eller koloncancer, medan cancer i ändtarmen kallas ändtarmscancer eller rektalcancer. Läkarna använder ofta den gemensamma beteckningen kolorektalcancer. Den vanligaste cancerformen i tunntarmen är neuroendokrina tumörer, NET.

Vad är Tunntarmsresektion?

Tarmsvikt på grund av tarmresektion indelas i två huvudtyper: stor tunntarmsresektion med bevarad grovtarm, och stor tunntarmsresektion utan grovtarm. Det senare innebär jejunostomi eller hög ileostomi (vilket innebär påse på magen från mellersta eller nedre delen av tunntarmen).

Vad är Ileorektal anastomos?

Det är en direktkoppling av tunntarmen till övre delen av ändtarmen. Funktionen kontrolleras av patientens egna slutmuskler. Metoden ger som regel ett gott funktionellt resultat. De flesta patienter är nöjda med operationen, men metoden är inte helt fri från nackdelar.

Vad är Pouchit?

Inflammation i bäckenreservoaren, sk pouchit, är en vanlig komplikation hos patienter med ulcerös colit. Upp mot 50 % av patienterna med bäckenreservoar utvecklar pouchit varav ca 10 % får en kronisk inflammation med försämrad funktion och nedsatt livskvalitét.

Varför får man coloncancer?

Orsaker. Det finns mycket som talar för att matvanor, rökning, alkoholkonsumtion och andra levnadsvanor har betydelse för uppkomsten av cancer i tjocktarmen och ändtarmen. Denna typ av cancer är vanligare i länder där maten innehåller mycket kött och fett (till exempel i Sverige och USA).

Hur lång tid kan det ta innan du får ändtarmscancer?

Efter en operation av tjocktarmscancer eller ändtarmscancer kan det ta några veckor innan tarmen fungerar som den ska. Det kan ta upp till flera år om skarven är långt ned i ändtarmen. Du kan få diarréer och mycket gaser i tarmen, om du har fått strålbehandling. Du kan få urininkontinens eller avföringsinkontinens.

Vad är en cancertumör?

En cancertumör kallas även för en malign tumör. Den kan växa in i andra organ och kroppsvävnader och oftast även sprida sig i kroppen genom lymfvätskan och blodet. Här kan du läsa mer om olika cancersjukdomar. Exempel på tumörer och utväxter. Exempel på tumörer och utväxter.

Vad är cancer i ändtarmsöppningen?

Analcancer eller cancer i ändtarmsöppningen är annan sorts cancer än ändtarmscancer och tjocktarmscancer. Cancertumören uppstår i andra sorts celler, nära ringmusklerna. Symtomen kan påminna om ändtarmscancer. Ibland går cancertumören att känna som en förhårdnad i ändtarmsöppningen. Det kan även göra ont, exempelvis när du

Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

Insidan av tjocktarmen och ändtarmen är täckt av en slemhinna. Det är där cancern börjar. Det är vanligt att det bildas godartade utväxter i slemhinnan som kallas polyper. Ibland kan de utvecklas till cancer. Det tar många år. När cancertumören växer kan den orsaka sår och förträngningar.

Share this post