Trendig

Varfor skiktrontgen av magen?

Varför skiktröntgen av magen?

Datortomografi är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. På så sätt kan läkaren lättare upptäcka sjukdomar och skador i exempelvis huvudet, bröstkorgen eller magen. För att få tydligare bilder används ofta kontrastmedel som du dricker eller får med spruta.

Vad ser man på en skelettröntgen?

Skelettröntgen utförs om det finns misstanke om skador eller förändringar på skelett och leder i en kroppsdel. Undersökningen kan bland annat visa om du har en fraktur, tecken på artros eller en reumatisk sjukdom.

Varför gör man skiktröntgen på lungorna?

Datortomografi på lungorna Bilden sammanställs av en avancerad dator och kan visas på en bildskärm eller på en papperskopia. Datortomografin är också viktig för att se om cancern har spridit sig till lymfkörtlarna mellan lungorna eller till andra organ.

Kan man se cancer på Skelettröntgen?

Både MR och röntgen används för att påvisa tumörer eller metastaser i ryggraden, där ett symptom är smärta i ländryggen.

Kan man se skelettcancer på röntgen?

UTREDNING. Vanlig röntgen har låg sensitivitet. Omfattande skada av skelettet behövs för att vanlig röntgen skall hitta metastaser, speciellt röntgen av ländryggen har begränsat värde. Skelettskintigrafi har använts i decennier och var tidigare den vanligaste diagnostiska metoden.

När röntgar man lungorna?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada. Undersökningen tar ungefär fem minuter och gör inte ont. När ett barn ska få lungorna röntgade kan du som närstående vara med.

Datortomografi är en viktig och mycket vanlig undersökning av kroppens inre vid misstänkt cancer. Metoden används över stora delar av kroppen för att hitta tumörer. Datortomografi används också för att följa upp effekten av en behandling. Undersökningen tar mellan 10 och 15 minuter.

Share this post