Allmänning

Nar far man trana jakthund?

När får man träna jakthund?

Hund som jagar utan att förfölja vilt Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län den 16 augusti–30 april. Övriga delar av landet den 16 augusti–15 april.

När kan jag börja jaga med jämthunden?

Låt valpen själv leta upp dig och ge honom mycket beröm då han kommer tillbaka och hittar dig. Om valpen börjar att driva vid 4-6 månaders ålder så måste man vara försiktig så att den inte får jaga för länge och man bör alltid ge den vilodagar så den hinner bygga upp sin kropp.

När får man släppa hund för träning?

Hindras från att springa lösa Det handlar bland annat om hundar som enbart jagar grävling och/eller vildsvin. De får komma loss redan den 1 augusti. Men hund som också förföljer annat vilt än grävling och vildsvin får alltså inte släppas loss före den 21 augusti, eller ännu senare om de jagar rådjur eller hjort.

När får jakthundar vara lösa?

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig.

När kan man börja lägga spår med valp?

Spårkontroller kan påbörjas i tidig ålder. Förslagsvis när din valp eller unghund är mellan fem till nio månader gammal. Men hundar är olika och mognaden kan variera.

Vad kan man jaga med jämthund?

Jämthunden är i första hand avlad till att jaga älg. Men kan även användas till jakt på Vildsvin, Björn, Grävling, Kronhjort och Lo. En tränad och injagad Jämthund över 4 år skall inte jaga annat vilt än ovanstående.

Hur tränar man upp en jakthund?

Tomas tips: Så tränar du en valp för jakt

  1. Följ med och lär dig av någon annan som jagar.
  2. Välj en lugn och stabil hund som inte är rädd av sig och prägla och lär upp den när den är valp.
  3. Börja med att få hunden att tycka det är roligt.
  4. Träna mycket på att kalla in hunden.

Share this post