Populära

Hur manga agg lagger kattugglan?

Hur många ägg lägger kattugglan?

Fågelungar – från ägg till utflugna

Art Vetenskapligt namn Antal ägg/kull
Kattuggla Strix aluco 5
Tornseglare Apus apus 2
Ladusvala Hirundo rustica 5
Hussvala Delichon urbica 5

När lägger ugglor ägg?

Normalt sker äggläggning i mars-april och honan lägger en kull om 2-6 ägg. Häckar ofta i människans närhet i trädgårdar, parker och andra ställen med stora träd. Ungar: Honan påbörjar ruvningen när första ägget lagts, så ungarna kläcks i den ordningen och är således olika stora.

Hur lever kattugglan?

Kattuggla häckar vanligen i ett hål i ett träd, men använder även gamla skatbon, ekorrbon eller hål i byggnader, och använder gärna fågelholkar. Den bygger bo från februari och framåt i den södra delen av utbredningsområdet, men sällan före mitten av mars i Skandinavien.

Hur förökar sig ugglor?

Kattuggla (Strix aluco, Tawny Owl) Lägger ägg någon gång från januari till mars/april. Kattugglans population har varit livskraftig i Sverige i tiotals år.

Hur lever ugglan på vintern?

Hornugglor i dagsljus – De har setts jaga i fullt dagsljus, vilket de inte gör om de inte är helt tvingade. Anders Wirdheim berättar att kattugglor och hornugglor mest fångar och äter smågnagare som sorkar och möss. I undantagsfall kan de ta fåglar, och då oftast genom att överraska dem på nattkvist.

Var lever ugglor i Sverige?

Den stannar vanligtvis på en plats men ungfåglar kan göra långa förflyttningar för att hitta revir. Den trivs i bergiga skogstrakter, på stupande bergsbranter och på klippiga skärgårdsöar. När berguven väl har hittat ett revir stannar den kvar där.

När är ugglor vakna?

Naturens tidigaste vårkänslor vaknar med ugglorna. Redan i slutet av februari hörs deras urbergsdova, gnissliga eller sagolika röster om du ger dig ut i skogen en vindstilla natt. Ropen är hannarnas sätt att markera revir och locka till sig honor.

Vad gör ugglor på vintern?

När vintern går över i vårvinter börjar ugglorna sina nattliga spel. Det är ofta en oförglömlig upplevelse att köra någon mil en stilla natt och lyssna till nattens ljud. Slutet av februari och mars. brukar vara en bra tid för en sådan utflykt.

Fågelungar – från ägg till utflugna

Art Vetenskapligt namn Antal ägg/kull
Ringduva Columba palumbus 1-2
Kattuggla Strix aluco 5
Tornseglare Apus apus 2
Ladusvala Hirundo rustica 5

Var finns slaguggla?

Slagugglan förekommer i norra delen av Sverige ned till cirka 60°N. Norr om Polcirkeln (cirka 66° 50´N) är slagugglan mycket sällsynt och häckningar har inte rapporterats i området under senare tid.

Vart flyttar kattugglan på hösten?

Kattugglans utbredningsområde sträcker sig med avbrott över de tempererade delarna av Eurasien från Storbritannien och Iberiska halvön österut till Korea, och söderut till Iran och Himalaya.

Var bygger ugglor bo?

Sovande ugglor kan upptäckas och bli ”mobbade” av andra fågelarter under dagen, men normalt ignorerar de störningen. Kattuggla häckar vanligen i ett hål i ett träd, men använder även gamla skatbon, ekorrbon eller hål i byggnader, och använder gärna fågelholkar.

Share this post