Trendig

Vart finns spanska skogssnigeln?

Vart finns spanska skogssnigeln?

Det första belagda fyndet av spansk skogssnigel i vårt land gjordes 1975. Det var i Påarp utanför Helsingborg. Året därpå påträffades den också i Göteborgstrakten. Numera finns prickar på utbredningskartan i samtliga landskap i Götaland och Svealand samt på några ställen utefter Norrlandskusten.

Var finns mördarsnigel?

Mördarsnigeln (Arion vulgaris), tidigare kallad spansk skogssnigel, kommer från Sydeuropa och är vanligt förekommande i trädgårdar, jordbruksmarker, parker och gräsmarker. Den har fått sitt namn för att den ibland äter andra sniglar.

Var finns sniglar?

Sniglar förekommer i många miljöer. Dock är de känsliga mot torka och är därför framför allt nattaktiva. Dagtid gömmer de sig på svala och fuktiga platser. De flesta sniglarna äter levande eller döda växtdelar.

Hur kom spansk skogssnigel till Sverige?

På senare tid har även vallodlingar och naturliga biotoper som lövskog råkat ut för sniglarna. Hur/varför kommer de nya arterna till Sverige? Den spanska skogssnigeln fördes troligtvis in i Sverige med växtmaterial i mitten av 1970-talet. Det är inte bara Sverige som drabbats utan även andra länder i Västeuropa.

Finns det något djur som äter mördarsniglar?

Skalbaggar, jordlöpare och kortvingar äter småsniglar och ägg. Igelkottar, grävlingar, snokar, kopparödlor, grodor, paddor och många andra djur kan äta vuxna sniglar. Många fåglar lever också på sniglar.

Var är sniglarna på dagen?

De är oftast endast framme på natten, då de inte tål uttorkning. På dagen gömmer de sig under blad på marken eller kryper ner i hålor i marken, under stenar eller liknande. Varje snigel lägger 300-500 st. små klara, ett par millimeterstora ägg.

Vilka sniglar finns i Sverige?

Vi ska nu snabbt titta på de vanligaste svenska snigelarterna.

  • Skogssniglar. Gemensamt för alla skogssniglar är att de inte har skal alls.
  • Spansk skogssnigel.
  • Svart skogssnigel.
  • Röd skogssnigel.
  • Pantersnigel (eller leopardsnigel)
  • Masksniglar.
  • Snäckor.

Share this post