Populära

Vad ar Vaxelstrobadd?

Vad är Växelströbädd?

Växelströbädd är den vanligaste typen av bädd. Där tar man dagligen bort smutsigt strö, träck (hästens bajs) och urin (kiss) och ersätter det som tas ut med nytt strö. Andra hästar har en permanentbädd.

Hur mycket spån?

Att tänka på: Stallpellets tillverkas av sågspån, pelleterad och packade i mindre säckar. Första gången du lägger en spånbädd går det åt cirka 6-8 säckar 14 kg till en box på ca 10 m². Ca 8-10 liter vatten rekommenderas per säck. Den största åtgången i material och tid blir alltså vid iordningställandet av boxen.

Hur många Spånbalar är det på en pall?

Hel pall innehåller 24 st, höjd ca 220 cm. Spånet är dammfritt och av bästa kvalitet. Nu finns en spånbal som kan hanteras utan att riskera ryggskott! Den nya smidiga balen väger cirka 16 kg.

Hur mockar man snabbt?

Permanentbädd: Mockar du en permanentbädd ska endast allt kiss och bajs som trängt upp till ytan mockas ut. Du ska alltså inte gräva med grepen i bädden, eftersom det förstör bädden. Försöka att röra ströet så lite som möjligt, under tiden som du plockar bort allt löst bajs och smutsigt hö/halm.

Hur mockar man torv?

Det här med mockning

  1. Jag kollar hur det ser ut.
  2. Hämtar skottkärra och grep.
  3. Börjar längs med kanterna att sortera ut bajset, går sedan inåt. Jag är manisk – ingen plutt är för liten!
  4. Kisset. Jag tar alltid bort kisset (alltså den del av torven som är mörk och blöt)
  5. Kollar om det ser rent ut.

Hur många timmar måste en häst vara ute?

Befintliga spiltor får användas Hästar som står i spiltor får inte stå uppstallade mer än sammanlagt 16 timmar per dygn. (Regeringen har sedan tidigare initierat en utredning kring att hålla häst i spilta, den fortgår och väntas vara klar senast den 1 juli 2019.)

Hur länge ska Stallpellets svälla?

Jag häller då upp en säck i en skottkärra eller dyl och häller sedan på 10l vatten/säck, låter det svälla i ca 10-15min (stallpelletsen som ska vara lite mindre hårdpressad går det nog lite fortare med). När pelletsen har svällt så blir det som fint sågsprån som man tippar ut i boxen.

Hur mycket Stallpellets?

Du kan fylla på vattnad eller torr Stallpellets – på så vis styr du bäddens fukthalt. Normal åtgång är 1-2 säckar per vecka beroende på hur stor box, hur renlig häst och hur mycket den vistas inne.

Share this post