Trendig

Hur tatt kan man avmaska hast?

Hur tätt kan man avmaska häst?

För föl är spolmasken det största problemet och på större stuterier rekommenderas avmaskning av individuella föl vid 8-10 veckors ålder samt 16-18 veckors ålder med preparat mot spolmask. På mindre besättningar rekommenderas träckprovskontroll vid 11-12 veckors ålder istället och fölen avmaskas vid behov.

När behöver man avmaska häst?

Om hästen utsöndrar mer än 200 EPG (ägg per gram) eller motsvarande eller har stor blodmask eller bandmask, bör man avmaska för att förhindra att smitta byggs upp i gräshagarna, säger Eva Osterman-Lind. Har man gjort det på våren, räcker det att göra en uppföljande äggräkning i september-oktober.

Hur vet man om hästen har mask?

Det vanliga är att hästarna inte visar några tecken på sjukdom när de bär på den lilla blodmasken. Om en häst har väldigt mycket mask kan man se symtom så som avmagring, nedsatt allmäntillstånd, kolik och diarré. När man avmaskar mot den lilla blodmasken är inte målet att utrota maskarna helt.

När avmaskar man?

Generellt är det bra att göra prover vår (mar-jun) och höst (aug-nov). Man bör göra provet ett par veckor innan man ev. behöver avmaska så att man även hinner få svar på en odlingsanalys för stor blodmask.

Kan man avmaska häst på vintern?

Man bör ändå undvika att avmaska under vintern eftersom vilande larver kan aktiveras och därmed orsaka störning i tarmen. Unghästar bör dock kontrolleras, och vid behov avmaskas, för spolmask under jan-feb eftersom stora mängder spolmask lätt kan täppa till tarmen.

När försvinner masken efter behandling katt?

Efter att katten fått medicin mot masken kommer den vanligtvis ut död i avföringen – inom 24 timmar. Hur lång tid det kommer att ta kan dock variera en hel del beroende på katten som individ. Både en snabbare eller långsammare verkan är inte ovanligt. Våra kära katter drabbas relativt ofta av spolmask eller bandmask.

Share this post