Trendig

Vad ar Monkeypox?

Vad är Monkeypox?

Apkoppor (engelska monkeypox) är en sällsynt, sporadisk zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Den förekommer huvudsakligen i de afrikanska regnskogarna, där infektionen finns hos vilda apor, men det är sannolikt olika gnagare som är reservoar för smittan.

Vad är variola?

Annan benämning: Variola. Smittkoppor var en virussjukdom som tidigare drabbade människor i hela världen. Sjukdomen som i likhet med vattkoppor gav typiska hudutslag var mycket vanlig och hade hög dödlighet. Smittkoppor var den första sjukdomen som man framgångsrikt kunde vaccinera mot.

Hur behandlas smittkoppor?

Om vaccinationen lyckas blir det efter två till tre dagar en upphöjd blemma som sedan utvecklas till en koppa. Eftersom vaccinia och smittkoppsvirus är närbesläktade blir sedan den vaccinerade immun mot smittkoppor i tre år.

När slutade man med smittkoppsvaccin?

Sverige blev 1816 det första landet som införde obligatorisk smittkoppsvaccination. Obligatoriet fanns kvar ända till 1976. Fyra år senare, 1980, förklarade Världshälsoorganisationen, WHO, smittkopporna som utrotade. Vaccinet mot smittkoppor anses av många som en av de viktigaste upptäckterna i mänsklighetens historia.

När kom smittkoppor?

Smittkoppornas 1700-tal Smittkoppor var en extremt smittsam sjukdom som gav vattniga utslag som kallas koppor. Sjukdomen hade hög dödlighet och svåra biverkningar som drabbade hög som låg, till exempel dog den svenska drottningen Ulrika Eleonora i sjukdomen 1741.

När är svinkoppor smittfria?

Svinkoppor är inte farliga, men smittar vid hudkontakt. Därför är det särskilt vanligt bland barn som smittar varandra när de leker. Barn bör hållas hemma från skola och dagis tills kopporna har torkat ut och sårskorporna fallit av. Kopporna smittar så länge det finns sår som inte har läkt.

Vilka virus har vi utrotat?

Även om vi idag är skyddade mot många sjukdomar tack vare vaccin, så är smittkoppor den enda sjukdomen vi helt kunnat utrota, genom ett långvarigt och konsekvent globalt initiativ och omfattande vaccinationsprogram. Mycket pekar dock på att polio är på väg att försvinna.

Vad är smittkoppsvaccin?

Efter den tiden kvarstår viss skyddseffekt, oklart hur länge, men de som vaccinerades på sjuttiotalet har troligen dåligt skydd idag. Smittkoppsvaccination kan också göras efter exponering av smittkoppsvirus. Den som vaccineras inom tre dagar efter smitta insjuknar inte, eller insjuknar i en lindrig, icke dödlig form.

Hur smittade smittkoppor?

Smittkoppor var en mycket smittsam sjukdom. Den spreds framför allt som droppsmitta men kunde också spridas luftburet (bland annat via ventilationssystem). Smittkoppor har till exempel kunnat spridas mellan olika sjukhusavdelningar som till och med legat på skilda våningsplan.

Vem uppfann smittkoppsvaccin?

1796 – Här startar vaccinets historia. Den brittiske läkaren Edward Jenner utvecklar det första vaccinet mot 1700-talets värsta farsot – smittkopporna. 1816 – Sverige inför – som första land – obligatorisk smittkoppsvaccination. Obligatoriet tas bort först 1976.

Share this post