Ny

Hur fungerar urinvagarna?

Hur fungerar urinvägarna?

Urinvägar. Urinvägarna består av njurar, njurbäcken, urinledare, urinblåsa och urinrör. Njurarna har två huvuduppgifter, att avlägsna slaggprodukter ur blodet samt reglera salt- och vattenbalansen i kroppen. Det som inte går tillbaka till blodet utsöndrar njurarna i form av urin.

Hur kommer kisset till urinblåsan?

För att kunna kissa/tömma blåsan samarbetar urinblåsan, hjärnan och slutarmuskeln. När blåsan är full, sänds signaler till hjärnan. Den viljestyrda slutarmuskeln runt urinröret fortsätter att vara sammandragen tills du medvetet bestämmer dig för att låta muskeln slappna av så att du kan kissa.

Varför finns det urinämne i urin?

När blodet passerar njurarna avges överskott av salter, vatten och urinämne, som utsöndras med urinen. Urinämne är ett avfallsämne som bildas när proteiner bryts ner.

Hur lång tid tar det innan man kissar?

Kisspauser bör lämpligen inplaceras en halv till en timme efter det man druckit. Så lång tid tar det innan njurarna bildat urin och återställt vätskebalansen i kroppen.

Vad kan orsaka sjukdomar i urinvägarna?

Sjukdomar i urinvägarna En rad sjukdomar och rubbningar kan drabba urinvägarna. Infektion eller inflammation i njurarna eller ateroskleros i de små artärerna inne i njurarna kan leda till ärrbildning i filtreringssystemet (nefronen). Sådan ärrbildning kan med tiden leda till njursvikt.

Hur fungerar njurar och urinvägar?

Så fungerar njurar och urinvägar. Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.

Hur lång är urinrörets längd hos kvinnan?

Urinrörets längd hos kvinnan är 3-5 cm och hos mannen ca 20-27 cm och består av blandning av glatt och tvärstrimmig muskulatur. Urinrörets slutmuskel har två funktioner. Den ena är att hålla urinen kvar i urinblåsan under lagringsfasen, den andra att muskeln slappnar av runt urinröret när urinblåsan ska tömmas.

Share this post