Populära

Vad gor en arbetsgivare?

Vad gör en arbetsgivare?

En arbetsgivare är någon form av verksamhet som erbjuder jobb till människor. En arbetsgivare räknas som en juridisk person, och kan därför ingå avtal med andra. Arbetsgivare finns i alla storlekar och kan vara ett enmansföretag och en fysisk person, såväl som en stor myndighet, en ideell förening eller en kommun.

Vad är en arbetsplats?

Ett specificerat avgränsat område inom vilket arbetsgivaren bedriver verksamhet; till exempel en ort, ett campusområde eller en fastighet. En arbetsplats är en del av ett arbetsställe.

Vad får man göra på arbetstid?

Huvudregeln är att arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Det är arbetsgivaren som bestämmer vad som ska göras under arbetstid. Arbetstidslagen ger alla anställda rätt till korta pauser i arbetet som ska räknas in i arbetstiden. Som kort paus räknas exempelvis toalettbesök, hämta kaffe/vatten.

Hur är en bra arbetsgivare?

Enligt en undersökning är det en bra chef som toppar listan av vad som är viktigast i valet av arbetsgivare, följt av trevliga arbetskollegor och bra stämning. Samma undersökning visar att flexibla arbetstider och möjligheten att själv påverka var du jobbar också är viktigt, samt goda utvecklingsmöjligheter.

Är arbetsgivare och chef samma sak?

Chefen företräder arbetsgivaren i det dagliga arbetet och gentemot arbetstagarna. Samtidigt är chefen själv arbetstagare gentemot sin högre chef. Chefen har ett tydligt uppdrag att driva en viss verksamhet eller del av den och se till att den fungerar.

Vad innebär arbetsgivarens Rehabansvar?

Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar uppstår när arbetstagarens arbetsförmåga sätts ned på grund av sjukdom eller skada. Arbetsgivaren ska kräva läkarintyg efter sju kalenderdagar. Kontakta företagshälsovården vid föreliggande rehabiliteringsbehov.

Får man gå på läkarbesök på arbetstid?

Lagen om anställningsskydd (LAS) ger inte några direkta rättigheter åt arbetstagare att gå på läkarbesök på arbetstid utan detta är något som arbetstagare och arbetsgivare avtalar om. Om ni inte har något kollektivavtal får du gå in och titta på det enskilda avtalet och se om det finns utrymme för att gå på läkarbesök.

Share this post