Blogga

Varfor kommer skoldloss?

Varför kommer sköldlöss?

Skärskåda drabbade växtslag som citrus, särskilt nyköpta växter och dem som flyttas från uteliv till det skyddade växthuset. Till höger: duscha alla skrymslen och bladveck med växtvårdsmedel. Sköldlöss sprids främst med plantor. Kontrollera därför noggrant en ny växt som hör till de släkten som ofta drabbas.

Varför blir det mjöldagg?

Till skillnad från många andra svampar gynnas mjöldagg av torr, solig, blåsig och varm väderlek. Vin trivs med värme och sol, särksilt växthusodlade plantor kan därför drabbas hårt av mjöldagg. Svampen sprider sig i den torra luften med små konidier, en slags avknoppningar, under växtsäsongen.

Hur ser man att en kaktus är död?

En kaktus ruttnar å då blir en som en tvättsvamp… Låt den stå ett tag blir den inte mjuk så kommer nog bladen tillbax..den kanske står för kallt/varmt…. kolla så den andas och kolla pulsen om inte så är de kört…. ne men allvarligt så ge den lite vatten men inte för mycket.

Kan mjöldagg försvinna?

Förebyggande bekämpning av mjöldagg ger ofta god effekt. Som att hålla växterna vid god hälsa genom vattning och korrekt gödsling, men även placering av växten, god luftcirkulation och rätt placering för respektive växtslag minskar risken för angrepp.

Hur får man bort mjöldagg på växter?

Så behandlar du mjöldagg

  1. Håll en jämn temperatur där växten står. En förebyggande åtgärd!
  2. Plocka bort bladen för hand. Om man står handfallen inför ett konstaterat fall av mjöldagg är en bra första åtgärd att plocka bort de angripna växtdelarna.
  3. Bikarbonatsvatten.
  4. Kumulus – svampmedel på burk.

Hur ser Ullöss ut?

Ullöss är små och gråvita, honorna blir 3-4 mm långa och hanen endast 1 mm. Till skillnad från andra sköldlöss saknar de sköld, och lederna är markerade med tvärgående streck över ryggen. Runt sidorna och bakkroppen har de olika långa spröt, det är vaxstrålar som de producerar det vita vaxet med.

Varför får man Ullöss på orkideer?

Ullöss skadar orkidéer och andra plantor genom att suga växtsaft från bladveck och andra små skrymslen på växten. På Phalaenopsis har de en förkärlek för att sitta vid bladfästena. Man kan även finna dem sittandes runt ytliga rötter och i/på krukan. Lössen kan skada plantan så illa att bladen faller och plantan dör.

Share this post