Populära

Vad ar perfekta substitut?

Vad är perfekta substitut?

väldigt lätt att byta kapital mot arbetskraft (om isokvanten är helt linjär så är kapitalet och arbetskraften perfekta substitut). Detta innebär att man t. ex. kan ersätta antal spadar mot antalet arbetare, medan motsatsen innebär att vi är mycket mindre benägna att byta bort kapital (t.

Var hittar monopolisten den vinstmaximerande kvantiteten?

Vi vet ju efterfrågekurvan, och vi vet också att MR har dubbelt så brant lutning med samma intercept. MR borde således vara MR=10-4Q. vilket ger Q=2, det är den vinstmaximerande kvantiteten. Sen måste vi ju ta reda på vilket pris monopolisten tar ut, det är ju där Q=2.

Hur får man fram marginalkostnad?

Differenskvoten:

  1. Elasticiteter. E = dQ / dP * P / Q.
  2. Vid beräkning av marginalintäkt (Marginal Revenue, MR) och marginalkostnad (Marginal Cost, MC): MR = dTR / dQ.
  3. Vinstmax. Vinst (förkortast till tecknet för stora pi) = TR – TC.
  4. Beräkning av långsiktigt jämviktspris på en fullkomlig konkurrensmarknad.

Vilka av följande 6 punkter måste uppfyllas för att en marknad skall kunna sägas befinna sig i en situation av perfekt konkurrens?

Vilka av följande punkter måste uppfyllas för att en marknad skall kunna sägas befinna sig i en situation av perfekt konkurrens? Utbud och efterfrågan bestämmer priset på varorna. ; Det finns många producenter och konsumenter. ; Varorna är homogena.

Vad är en korrekt beskrivning av en monopolmarknad?

Att ha monopol innebär att ha kontroll över en hel marknad för varor och/eller tjänster. Det är när det helt saknas, alternativt finns väldigt lite utrymme för, konkurrens som monopol kan uppstå. Tyvärr leder monopol oftast till höga priser och ibland även undermålig service/undermåliga produkter.

Vad är Marginalvillkoret för ett vinstmaximerande företag?

Vad är marginalvillkoret för ett vinstmaximerande företag? Vad innebär det att ett företag är pristagare? Hur ser efterfrågekurvan ut för ett sådant företag? Då ett enskilt företag inte kan sätta vilket pris som helst utan måste rätta sig till marknadspriset pga konkurrens.

Hur räknar man ut Välfärdsförlust?

Välfärdsförlusten utgörs av arean som bildas vid kvantiteten, mellan den ursprungliga utbudskurvan och efterfrågekurvan.

Share this post