Allmänning

Vad ar Rotloss?

Vad är Rotlöss?

Rotlöss är för många en okänd ohyra som kan drabba alla växter som odlas i kruka. Att den är relativt okänd beror säkert på att den inte har varit så vanlig, men i takt med att fler samlar och byter krukväxter med varandra ökar risken att den sprids.

Kan kaktusar få Trips?

De flesta växter ogillar den miljön och blir allmänt hängiga och mottagliga för ohyra. Däremot är växter som trivs i söderfönstermiljö mer motståndskraftiga mot just trips och kvalster. Tänk kaktusar och olika varianter av fetbladsväxter som paradisträd.

Får man ta hem växter från Spanien?

För att få ta in vilda växter som du samlat in i länder utanför EU (med undantag för handbagaget från europeiska länder) krävs införseltillstånd från Växtinspektionen. Växter som är utrotningshotade får aldrig tas in i Sverige. Det är alltså viktigt att försäkra sig om att det man köper inte är insamlat i naturen.

Hur få bort Rotlöss?

Har växten drabbats av rotlöss bör den kastas. Skär bort och släng de växtdelar som är värst angripna. Plocka bort alla synliga löss med pincett. Man kan också torka bort dem med svamp eller trasa som doppats i såplösning (0,5 dl såpa till 1 liter vatten).

Hur blir man av med Rotlöss?

Vid upptäckt isolera direkt den angripna växten.

  1. Klipp bort de växtdelar som är hårt angripna.
  2. Plocka bort alla ullöss du kan hitta, görs bäst med pincett.
  3. Spruta också hela växten med såpsprit.
  4. Såpsprit mot ullöss: Blanda 10 dl vatten med 20 cl såpa (gul eller grön) och 10 cl T-röd.

Vilka växter kan få trips?

Den vuxna tripsen är ca 1 mm lång, ljusbrun kropp och 2-3 mörka ränder på vingarna som syns bäst när vingarna är ihopslagna. Angriper främst gröna krukväxter som palmer, cissus, fikus, murgröna, kroton, dracenor, aralior och monstera. Men också citrus, hibiskus och flamingoblomma är drabbade. Tre olika trips.

Hur upptäcker man trips?

De svarta prickarna som inte rör på sig är oftast avföring från tripsarna. Det är inte alltid man ser själva djuren. Anledningen att bladen får fläckar och vissnar, beror på att tripsarna suger växtsaft ur bladen. På Palettblad blir bladen silverfärgade på undersidan när de är angripna av trips.

Hur ser Rotlöss ut?

En särskild oönskad ohyra är Ullöss eller rotlöss som de kallas när de angriper pelargonernas rötter. Det lättaste sättet att upptäcka detta är att lyfta krukan och titta på blomfaten eller faktiskt under det också. Ser man lite märkliga vita små högar så är det dax att bli misstänksam.

Vilka växter angrips av Ullöss?

Detta får till följd att plantan hämmas i tillväxten. De vaxartade eller ulliga djuren sitter i bladveck, stjälkförgreningar och/eller mellan tätt sittande skott eller blad. Ullöss kan även angripa stjälkbas och rötter. De löss som angriper rotsystemet kallas rotlöss.

Hur länge lever Ullöss utan blomma?

På plantan lever ullöss ca 20 dagar. Det är viktigt att städa ordentligt i alla springor kring fönsterbrädan eller där växten stått. Använd alkohol (t ex T-sprit) för att försöka bli av med ägg och larver som kan ha gömt sig i olika skrymslen. Försök även plocka bort alla synliga löss med en pincett.

Share this post