Trendig

Vad hjalper risperidon mot?

Vad hjälper risperidon mot?

Risperidon Orion tillhör gruppen antipsykotiska läkemedel. Risperidon Orion används för att behandla följande: schizofreni, som kan innebära att man ser, hör eller känner saker som inte finns, tror saker som inte är verkliga eller känner sig ovanligt misstänksam eller förvirrad.

När används risperidon?

Risperidon, (engelska: Risperidone) sålt i Sverige bl. a. under handelsnamnet Risperdal, är ett atypiskt antipsykotiskt läkemedel. Det används huvudsakligen för att behandla schizofreni, bipolär sjukdom, och irritabilitet hos de med autism.

Hur lång tid tar det innan risperidon verkar?

Det kan ta flera veckor innan du känner dig bättre, men oftast börjar effekten av läkemedlet märkas inom en vecka. Biverkningarna kan komma innan effekten på de psykotiska symtomen märks. Det finns ingen risk för att bli beroende av läkemedlen.

Hur länge verkar risperidon?

Dosen kan ökas varannan dag med 0,5 mg per dag. Vanlig underhållsdos är 0,5 mg till 1,5 mg per dag. Behandlingstiden hos patienter med uppförandestörning bör inte överskrida 6 veckor. Barn under 5 år ska inte behandlas med Risperidon Sandoz mot uppförandestörning.

Vilka symtom förknippas med malignt neuroleptikasyndrom?

Malignt neuroleptikasyndrom är ett ovanligt, livshotande tillstånd, som i allmänhet är en bieffekt till medicinering med neuroleptika (läkemedel mot psykos eller antipsykotiska läkemedel). Malign betyder elakartad. Symptomen innefattar katatoni, muskelstelhet, feber och psykiska symptom som konfusion (förvirring).

Rekommenderad dos är som följer:

  • Behandling av schizofreni.
  • Behandling av mani.
  • Behandling av långvarig aggressivitet hos personer med Alzheimers sjukdom.
  • Behandling av uppförandestörning.

Varför tar man risperidon?

Är risperidon beroendeframkallande?

Det finns en ökad risk att bli beroende av bensodiazepiner om behandlingen är längre än några månader. Oftast är risken att bli beroende liten om läkemedlen används under kort tid vid en psykos. Men det är ändå bra att försöka att minska dosen och sluta med läkemedlet så småningom.

Share this post