Allmänning

Vad ar en fistel i munnen?

Vad är en fistel i munnen?

En obehandlad tandböld kan tränga igenom tandköttet eller kinden, och resultatet kan bli en fistel. (tandfistel) En fistel där varet tömmer sig åt munslemhinnan kallas tandköttsfistel, medan en som tömmer varet åt huden kallas hudfistel.

Är Fluortuggummi bra?

Ämnet fluor stabiliserar benvävnaden och har en kariesreducerande effekt. I över 70 år har fluor använts inom tandvården för att förebygga hål i tänderna. Fluoret stärker tanden och hjälper till att göra den mer motståndskraftig mot kariesangrepp.

Hur påverkar diabetes munhälsan?

Saliven i munhålan har stor betydelse för tänderna och slemhinnan. Vid diabetes minskar ibland salivutsöndringen en del mediciner kan också ha samma effekt man blir torr i munnen. Vid muntorrhet ökar risken för karies. En annan orsak till att man blir torr i munnen är om blodsockret ligger för högt.

Hur behandlar man fistel i munnen?

Antibiotika som enda behandling ska bara ges vid de tillfällen då dränage ej kan åstadkommas. Fistel, pulpit eller värk är inte indikation för antibiotikabehandling. Vid odontogena infektioner kan dränage vanligtvis åstadkommas genom trepanation via pulpan, incision av en abscess, eller genom extraktion av en tand.

Kan en fistel försvinna av sig själv?

Varet som bildas i den inflammerade bölden behöver komma ut, och söker sig därför ut mot slemhinnan eller huden. Ofta rinner det vätska och var genom fisteln, som då inte kan läka av sig själv. Kanalen som bildas kan sedan bli en öppning för nya infektioner.

Varför undvika Flour?

Är fluor farligt? – Det finns en hel del studier som stödjer teorier om att fluor kan göra oss slöare, att det kan ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift. Senare tids studier visar även på koppling mellan fluor och barns utveckling i hjärnan.

Hur påverkar parodontit diabetes?

Diabetes påverkan på parodontit ✔ Patienter med diabetes har tre gånger högre sannolikhet att utveckla parodontit. ✔ Det är mer komplicerat att kontrollera diabetes när patienten också har parodontit (komorbiditet). ✔ Personer med diabetes och god glykemisk kontroll har inte mer parodontit än personer utan diabetes.

Hur påverkas blodsockret om man har infektion eller feber?

Akut insjuknande, och speciellt om feber ingår, är alltid saker som diabetiker med insulinbehandling måste ta på allvar. Inflammationssjukdomar höjer i allmänhet blodsockret rejält. ​​​​​ Sjukdomen är en stressituation för kroppen, och då ökar utsöndringen av hormoner som motverkar insulinet.

En tandfistel beror vanligen på en tandböld, där en gång bildats så att varet från bölden kan tömmas ut i munhålan eller i huden. Att bölden tömts på var genom fisteln betyder dock inte att infektionen är borta.

Måste man tömma varböld?

Värmen kan hjälpa till att minska svullnad och snabba upp läkning. Försök inte att tömma bölden genom att klämma eller trycka på den, eftersom det kan få infektionen att sprida sig till andra vävnader. Det du använder som kompress ska också tvättas ordentligt efteråt, för att förhindra infektionsspridning.

Varför behöver du inte alltid antibiotika?

Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.

Vilka antibiotika verkar på olika bakterier?

Det finns olika grupper av antibiotika som verkar på olika sätt och på olika bakterier: 1 Penicilliner 2 Cefalosporiner 3 Tetracykliner 4 Makrolider 5 Kinoloner 6 Trimetoprim och sulfonamider.

Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?

Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.

Kan antibiotika minska antalet bakterier i tarmen?

Antibiotika minskar antalet bakterier i kroppen, både de som orsakar sjukdom och andra som är nyttiga. Minskad mängd nyttiga bakterier i tarmen kan ge magbesvär med lös avföring. Makrolider kan göra att du mår illa, kräks och får ont i magen. Det kan hända att du får hudutslag när du behandlas för en infektion.

Kan en cysta vara farlig?

Cystor är sällan farliga, de sitter ofta på äggstockarna när de benämns i gynekologiska sammanhang. Ofta försvinner cystorna av sig själv men ibland kan de behöva någon form av behandling för att försvinna. Många har cystor på äggstockarna utan att veta om det. Det är ovanligt att cystor på äggstockarna är cancer.

Kan man få cancer i tänderna?

Den absoluta majoriteten är skivepitelcancer, följt av spottkörtelcancer. Metastaser från andra maligniteter till munhålan förekommer, men är ovanliga. Prognosen för oral cancer är sämre än genomsnittet för cancersjukdomar.

Share this post