Rekommendationer

Hur gors duntacken?

Hur görs duntäcken?

Dunet och fjädrarna från andfåglar används som stoppning för både kläder, kuddar och möbler som soffor. Dun är det mjuka lagret av fjädrar närmast huden på en fågel och finns huvudsakligen på bröstkorgen. De här fjädrarna anses mest värdefulla då de är extra mjuka.

Hur ser huden ut på fåglar?

Ett undantag är den röda hudfärg som uppkommer när den röda färgen hos blodets hemoglobin lyser igenom svagt pigmenterad hud. Hos fåglar ger melaniner upphov till hudfärgen och de flesta fjäderfärger. Märkligt nog bildas melaninerna inte i överhuden, utan i celler som vandrar ut från det embryonala nervsystemet.

Vilket är det bästa duntäcket?

Bästa duntäcket överlag anser vi är Engmo Dun – Cecilia. Om du är ute efter ett särskilt varmt täcke för vinterhalvåret rekommenderar vi i första hand Ringsted Duns Omtanke. Och omvänt, om du letar efter ett svalt sommartäcke är Emma Cool från Hemtex det bästa enligt oss.

Vad är Myskanddun?

Myskdun kommer från myskanden. Dun från myskänderna är av högsta kvalitet och påminner på många sätt om ejderdun, eftersom det är underbart fylligt och samtidigt ljuvligt mjukt – och kan hålla dig behagligt varm hela natten. Våra täcken med myskdun finns i många olika storlekar, längder och värmegrader.

Varför inte fjädrar?

Fjädrarna som används i påsk är inte syntetiska. Istället kommer de från fåglar som i många fall far illa under sina liv. Det menar Djurens Rätt som avråder folk från att köpa påskfjädrar. – Det stämmer att de påskfjädrar som finns i handeln nästan uteslutande är äkta fågelfjädrar.

Hur gör man dun?

Men eftersom vi nästan inte har någon inhemsk produktion är vi helt beroende av import. Det finns två sätt att producera dun. Antingen plockar man dunet när fågeln är död, eller när den fortfarande lever. Många företag hävdar att de köper dun som tagits från fåglarna efter att de slaktats.

Är dunjackor djurplågeri?

Det har gått flera år sedan det blev en stor skandal efter att Kalla fakta avslöjade den inhumana produktionen av dun som försiggår i många länder – helt enkelt att gässen plockas levande, vilket har liknats vid ren tortyr. Dunet växer då ut igen så att det åter kan plockas från fåglarna.

När får ankor fjädrar?

När de små är redo att flyga ut ut boet kommer mamman ha nya fjädrar. Ankungar har sin första fjäderdräkt 6-7 veckor, och denna är specifik för ynglingar. Vid den här tiden ser båda kön likadana ut. Väldigt snart efter detta börjar de rugga igen och går fjädrar med samma färg som de vuxna.

Share this post