Allmänning

Vad star pa lakemedelsforpackning?

Vad står på läkemedelsförpackning?

För att läkemedel ska kunna användas på rätt sätt innehåller alla läkemedelsförpackningar ett informationsblad, en så kallad bipacksedel. I bipacksedeln kan du läsa om hur du använder läkemedlet på ett korrekt sätt. Du kan också läsa om biverkningar som läkemedlet eventuellt kan orsaka.

Hur länge kan man använda ögondroppar?

Använd inte samma droppflaska eller tub mer än en månad efter att den öppnats. Ögondroppar utan konserveringsmedel har ännu kortare hållbarhetstid och bör förbrukas inom en vecka.

Hur länge håller en bruten förpackning ögondroppar i rumstemperatur?

ska användas inom 12 timmar.

Var ska krämer förvaras?

De flesta läkemedel kan förvaras i normal rumstemperatur. Annars står det på förpackningen hur läkemedlet ska förvaras. En del läkemedel är känsliga för fukt och bör därför förvaras i originalförpackningen. Tänk på att det kan vara fuktigt i badrummet.

Hur länge håller Cocillana i sig?

Plastflaska: 2 år.

Vad gäller för förvaring av läkemedel i kylskåp?

Vissa läkemedel måste stå i kylskåp. Se då till att de inte står för nära kylelementet i kylskåpet, eftersom det finns risk för att de fryser. En del läkemedel förstörs om de står kallt, då står det på förpackningen att de ska förvaras i rumstemperatur.

Hur bör läkemedel förvaras på avdelningen?

Läkemedel ska förvaras i låst utrymme, oåtkomligt för obehöriga. Personer som arbetar eller vistas i läkemedelsrum ska enligt vårdhygieniska regler bära professionell klädsel eller annan lämplig skyddsklädsel. Läkemedelsrummet eller skåpet bör vara beläget så att arbetet kan utföras ostört och med god belysning.

Vad gör man om något fastnat i halsen?

Vuxen sätter i halsen och kan inte andas

  1. 5 ryggslag. Ge 5 bestämda ryggslag (mellan skulderbladen) med handloven.
  2. 5 buktryck. Lägg ena knytnäven strax ovanför naveln. Lägg andra handen ovanpå. Tryck inåt-uppåt fem gånger.
  3. Växla mellan 5 ryggslag och 5 buktryck tills föremålet kommer upp.

Share this post