Allmänning

Kan hastar ata hastkastanj?

Kan hästar äta hästkastanj?

Giftighet. Frön från hästkastanjer innehåller bland annat aescin och är därför oätliga. Det finns dock ett antal djur, exempelvis vissa hjortar och hästar, som kan bryta ned den giftiga substansen i hästkastanjer. Detta är sannolikt orsaken till att man kallar detta träd hästkastanj.

När blommar hästkastanjen?

Under slutet av maj blommar hästkastanjen med stora vita lysande vita blommor i 15 till 20 cm långa upprätta klasar. Bladen är stora med 5-7 fingrar. På hösten pryds hästkastanjen av dekorativa frön med en vacker brun färg.

Varför har hästar kastanjer på benen?

Kastanjer och sporrar är rester efter de tår som hästen hade förut. När ett fölfoster utvecklas växer griffelbenen ut ganska mycket men tillbakabildas innan fölet föds.

Vad använder man kastanjeträd till?

Kastanjens träet är tät och tung, och virket användes förut till snickeriarbeten och tilll tillverkning av vinfat. Framförallt barken innehåller tannin. Kastanj har en hög halt av tanninsyra som accelererar metallkorrosion. Speciellt med järn och stål är försiktighet rekommenderad vid kontakt med fuktigt trä.

När faller kastanjer?

När löven faller kommer kastanjernas tid. Nu när löven börjar skifta i rött, är kastanjerna mogna.

När växer kastanjer?

För att kastanjenöten ska gro behöver de en kylperiod på ett par månader. Plockar man kastanjen på hösten och vill komma igång med så snart som möjligt låter man den få lite vinter i frysen innan den sätts för att gro.

Hur ser ätbara kastanjer ut?

Se skillnad på kastanj och hästkastanj Det yttre skalet har glesare och trubbigare taggar. Ätbara kastanjer är mindre, mer toppiga och det yttre skalet består av mycket täta stickiga taggar.

Kan man äta kastanjer i Sverige?

Vår vanliga svenska kastanj, hästkastanjen, är nämligen oätlig. Det är de äkta kastanjerna, Castanea sativa, som främst odlas i Sydeuropa (finns dock i södra Sverige också) som går att tillaga. De är lite mindre och toppigare än hästkastanjen och skalet består av mycket täta stickiga taggar.

Share this post