Frågor

Vad ar Moderpassion?

Vad är Moderpassion?

Den latinska benämningen på moderpassion, hysteri, som överlevt ända fram till idag, betyder just livmoder. Under senare delen av 1800-talet ansåg många läkare att bortoperation av livmoder, äggstockar eller klitoris var det enda sättet att bota kvinnors neurologiska och psykiatriska besvär.

Är ett syndrom en sjukdom?

Ett syndrom är ett tillstånd där det föreligger avvikelser och skador i flera av kroppens organ och som har en gemensam orsak. Det finns ca 4500 kända syndrom och vi blir bättre och bättre på att identifiera dessa. Förutom Down syndrom är varje enskilt syndrom ovanligt.

Vad ansågs sjukdom bero på förr i tiden?

Vätskorna är blod, slem, gul galla och svart galla. Läkarna tänkte sig att sjukdomar kunde botas genom att balansen mellan kroppsvätskorna återställdes. Det kunde ske genom att en patient började äta annan mat än tidigare eller genom åderlåtning, alltså att en patient tappades på blod.

Vad trodde man att sjukdomar berodde på förr i tiden?

Många sjukdomar förklarades förr med att den sjuke stött på ett övernaturligt väsen, till exempel gasten, älvor eller haft oturen att störa vättarna. Läkare var få och den som var sjuk fick använda sig av huskurer, magiska botemetoder eller besöka en botare.

Vad fanns det för sjukdomar på vikingatiden?

Spanska sjukan, pest och kolera – alla spred de skräck i samhället och skördade mängder av människoliv. Men ingen epidemisk katastrof kan mäta sig med den som drabbade Amerikas ursprungsbefolkning på 1500-talet när européerna anlände med smittkoppor och mässling.

Vad är Durklopp?

Diarré (förr utsot eller durklopp) innebär att avföringen innehåller 60–90 % vatten, vilket medför att avföringen är lös i konsistensen och att den kommer oftare än annars.

Vad är håll och styng?

De som ägnar sig åt släktforskning känner säkert igen uttrycket ”håll och styng”, en vanlig dödsorsak i gamla kyrkböcker. ”Håll och styng” var lunginflammation, och det gamla namnet anspelade på den stickade smärta som hörde ihop med åkomman.

Vad betyder dödsorsak slag?

Slag, eller apoplexi, var has- tiga dödsfall. I dödböckerna hit- tar man fall som lungslag (blod- propp i lungan), ryggslag (rygg- skott), slaget (fallandesjuka eller epilepsi som det heter idag), skarpslaget (häftiga magsmärtor) eller tandslag (olika former av kramper för barn i åldrarna 0,5-3 år).

Är spetälska utrotat?

Förr trodde man att lepra var smittsam (95 % är immuna) och obotlig och de drabbade isolerades därför i spetälskekolonier. Det har senare visat sig att sjukdomen relativt enkelt kan botas genom en långvarig antibiotikakur. Antibiotika upptäcktes i början av 1900-talet, så innan dess kände man inte till någon bot.

Share this post