Blogga

Vad kan overdriven svettning bero pa?

Vad kan överdriven svettning bero på?

Hyperhidros innebär överdrivna svettningar och drabbar upp emot 3% av befolkningen. För en del blir besvären så uttalade att de påverkar det sociala och/eller yrkesmässiga livet. Svettningarna kan drabba ett begränsat hudområde (lokaliserad hyperhidros) eller drabba större delar av kroppen (generell hyperhidros).

Hur vet man om man har hyperhidros?

Symtom på hyperhidros Din egen upplevelse av dina svettningsbesvär är det viktigaste för att kunna ställa diagnosen hyperhidros. Vid primär hyperhidros bildas mest svett i armhålorna, handflatorna och fotsulorna. Du kan också uppleva överdriven svettning i ansiktet och underlivet.

Var har man svettkörtlar?

Det finns flera miljoner sådana svettkörtlar utspridda över hela kroppen, men de sitter tätast i handflator och fotsulor. Svetten som de tillverkar består av vatten, men innehåller också lite salt och andra ämnen. En annan sorts svettkörtlar finns framför allt i armhålorna, ljumskarna och i underlivet.

Kan man få svettningar av högt blodtryck?

Symtom på högt blodtryck De typiska symtomen vid högt blodtryck är: Du blir trött. Du får ångest. Du svettas.

Kan hyperhidros försvinna?

Kan hyperhidros växa bort? Ja hyperhidros kan försvinna med tiden. Hyperhidros kan också försämras eller förändras med tiden, till exempel genom att drabba ett nytt område på kroppen.

Hur behandlas hyperhidros?

Vanligtvis används botulinumtoxin typ A såsom Botox och Dysport. Behandlingen sker på hudklinik eller hyperhidrosmottagning vid utebliven effekt av aluminiumklorid och antikolinergika. Mikroinjektioner ges intradermalt över drabbade hudområden.

Varför får man hyperhidros?

Orsaken till primär hyperhidros är inte klarlagd, men det tros vara delvis ärftligt. En förklaring kan vara överaktiva svettkörtlar och ökad aktivitet i den delen av nervsystemet som styr svettning. Psykisk stress kan öka besvären.

Share this post