Frågor

Vad ar det for skillnad pa alpackor och lamor?

Vad är det för skillnad på alpackor och lamor?

Lamadjur, tror de som inte är så insatta. Det är nämligen lätt att förväxla en alpacka med ett lamadjur. Till utseendet är de väldigt lika, men skillnaden är att alpackan är ett flyktdjur, laman vaktar och används ofta för att skydda fårflockar.

Hur gammal kan en alpacka bli?

En alpacka har en förväntad livslängd på 20-25 år.

Varför spottar lamadjur?

En lama kan spotta 3-4,5 meter. Den kan skjuta iväg en kraftig, relativt stor loska med god pricksäkerhet på målet. Vanligast är att de spottar mot ansiktet eller övre delen av kroppen och oftast på andra lamor för att visa dominans.

Vad heter Lamans ull?

Alpackan härstammar från Anderna där den lever på 4-5000 m höjd i Peru, Chile och Bolivia, men det finns även mindre populationer i t ex Argentina och Equador. Det är ett kameldjur vars närmaste släkting är den utrotningshotade vicuñan som lever vild i Anderna.

Är alpackor snälla?

Det är för att de är precis lika snälla som de ser ut. De har använts bland annat för barn med speciella behov. Alpackan är ett socialt och lättskött djur. De måste dock tränas för att bli mer tama av sig, de skuttar gärna iväg och vänder rumpan till när man kommer som ny och vill klappa.

Vad heter Lamans barn?

Lamorna är dräktiga i cirka 11-12 månader innan de föder sina barn. Lamans barn kallas för cria, vilket är det rätta ordet som betyder barn på spanska. Hanen kallas för macho och honan för hembra, men det är mer vanligt att man använder hästterminologi; sto, hingst, valack och föl.

Vad heter Alpackans barn?

Får får lamm, alpackor får crior! Hannen heter macho och honan heter hembra, men i dagligt tal används oftast hästterminologi; sto, hingst, valack och föl.

Är alpackor farliga?

På samma sätt som människor kan bli rivna av katter eller bitna av hundar så förekommer det att alpackor spottar på människor, men alpackor är tamdjur och är normalt varken rädda för eller fientliga mot människor. Att de spottar på människor är mycket sällsynt och sker inte oprovocerat.

Share this post