Blogga

Vilka sjukdomar kan fastingar orsaka?

Vilka sjukdomar kan fästingar orsaka?

Sjukdomar som sprids av fästingar I Sverige är borrelia och TBE vanligast. Borrelia orsakas av en bakterie. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika. Risken att bli smittad är liten om du tar bort fästingen direkt.

Vart kommer TBE ifrån?

Vad är TBE? TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. TBE orsakas av ett virus och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett.

Hur länge måste en fästing sitta för att smitta?

Fästingar som biter sig fast i huden bör tas bort så snart som möjligt eftersom smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1–2 dygn. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan däremot redan efter kort tid. Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen.

Var är TBE vanligast?

Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor. Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Smittan förekommer främst i södra och mellersta Sverige. Den är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men smittan sprider sig västerut och är numera vanligare på flera håll i södra Sverige.

Hur börjar TBE?

Fästingöverförd hjärninflammation, TBE, är en allvarlig sjukdom som överförs till människor via fästingar. Någon behandling mot TBE finns inte. Det är därför viktigt att vaccinera sig mot TBE om man vistas i områden där TBE-smitta förekommer. TBE-virus finns bland annat hos smågnagare.

Vad bör man vara observant på några veckor efter ett fästingbett?

När bör jag söka vård?

  • du minst en vecka efter bettet får en rodnad på huden där du blivit biten, som växer till en diameter på minst 5 centimeter.
  • du en tid efter ett fästingbett får huvudvärk, värk i muskler eller leder, feber eller känner dig ovanligt trött.

Kan man få borrelia mer än en gång?

Den orsakas av en fästingöverförd bakterie och är betydligt vanligare än TBE. Årligen uppskattas cirka 10 000 personer insjukna i borreliainfektion i Sverige. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men det går att behandla. Man kan också drabbas av borrelia flera gånger.

Share this post