Frågor

Vilken fagel i holken?

Vilken fågel i holken?

Ingångshålens diameter varierar beroende på vilka gäster man vill ha i holken. 3 cm passar talgoxe, blåmes, entita, talltita, svartvit flugsnappare och rödstjärt. 5 cm passar stare, göktyta, gråsparv, pilfink och sparvuggla. 8-9 cm passar kaja, skogsduva och pärluggla.

I vilket väderstreck ska man sätta en fågelholk?

En regnig sommar är holken hela tiden fuktig och kall för fågelungarna, och en fuktig holk murknar också snabbare. Väderstrecket är inte så viktigt, men att hänga upp holken så att den hela tiden är i solljus är inte att rekommendera. Ett skuggigt söderläge är annars lika bra som något annat väderstreck.

Åt vilket håll sätter man en fågelholk?

Placering av holken Fågelholken kan placeras både på husväggar och träd och behöver inte sitta särskilt högt. Två meter räcker gott. Det ger fåglarna dessutom extra skydd mot rovdjur på marken. Det allra viktigaste för att skydda mot rovdjur är dock holkens konstruktion.

Vilka fåglar trivs i fågelholk?

Sparvar, Mesar, Trädkrypare, Svalor, Flugsnappare,, Ugglor och Tornfalk är några som du har möjligheten att locka med en holk. Men de har olika krav på sitt boende, så välj den holk som lockar de fåglar du vill ha i din trädgård.

Kan man ha flera fågelholkar i samma träd?

Som tumregel kan du ha 25 meter mellan två holkar av samma sort. Annars kan det bli konkurrens mellan två hanar av samma art som ogärna ser andra i sitt revir. Men precis som vi människor är fåglar olika. Vissa arter, som till exempel talgoxe och blåmes, gillar sällskap och kan ha bygga bo i samma träd.

Hur tätt kan man sätta fågelholkar?

Hur tätt kan holkarna sättas upp? – Det kan hända att talgoxar och blåmesar kan bo ganska tätt, till och med i samma träd och vissa arter som pilfink och stare kan häcka i kolonier, men som regel skulle jag helst inte sätta dem närmare än 25 meter från varandra.

Share this post