Blogga

Vad gor man at nasblodningar?

Vad gör man åt näsblödningar?

Stoppa näsblod

  1. Sätt dig upprätt och luta dig lite framåt.
  2. Kläm med fingrarna runt näsans mjuka delar (främre delen av näsan) i 10 minuter.
  3. Andas genom munnen och spotta ut eventuellt blod.
  4. Sug på en isbit eller lägg en kall, blöt handduk över näsan och pannan.

Vilket receptfritt medel rekommenderas vid återkommande näsblödningar?

Kläm ihop främre delen av näsan över näsvingarna (ej över näsroten, det har ingen effekt). Sätt gärna in en tuss med blödningshämmande vadd eller en bomullstuss indränkt i kärlsammandragande nässpray som till exempel Oximetazolinklorid (Nezeril) eller matolja.

Kan man svälja blod?

Det lönar sig att spotta ur det blod som rinner ned i munnen eller svalget, eftersom om man sväljer blodet kan det orsaka illamående. Det lönar sig att lägga en ispåse eller en kylförpackning som lindats i en handduk på pannan eller nacken för att stilla blödningen, för kyla drar blodkärlen samman.

Kan inte sluta blöda näsblod?

Om du har näsblod kan du prova följande: Sitt upp, luta dig lite framåt och kläm runt näsans mjuka delar i ca 10 minuter, medan du andas genom munnen och spottar ut det blod som rinner ner mot svalget. Om det inte slutat blöda efter 10 minuter, kan du stoppa en bomullstuss i näsan och hålla om den i 10 minuter till.

Får näsblod helt plötsligt?

En anledning kan vara att slemhinnorna har blivit torra eller inflammerade vid en förkylning. Andra orsaker kan vara att du har fått ett slag mot näsan. Näsblod hos barn kan också bero på att barnet har stoppat in något i näsan. Näsblod kan också komma helt oväntat och inte sällan på natten.

Hur fungerar Spongostan?

Spongostan analtampong, är cylinderformad och stillar effektivt blödningar vid analoperationer. Svampen förorsakar ingen irritation och patienten slipper det ofta smärtsamma borttagandet av gastampong. Spongostan Anal stöts ut spontant efter ett par dagar.

Hur kan du blöda näsblod?

Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder. Behandlingen brukar inte göra ont.

Varför är näsblod vanligt?

Näsblod är vanligt och beror på att ytliga blodkärl i näsan brister. Blödningen kan starta av sig själv om slemhinnorna är torra eller har blivit inflammerade vid en förkylning. Ofta går blödningen över av sig själv men ibland behöver du vård.

Varför blöda näsblod hos barn?

Det är vanligt att blöda näsblod och det beror ofta på att ytliga blodkärl i näsan brister. En anledning kan vara att slemhinnorna har blivit torra eller inflammerade vid en förkylning. Andra orsaker kan vara att du har fått ett slag mot näsan. Näsblod hos barn kan också bero på att barnet har stoppat in något i näsan.

Kan du behandla näsblod med etsning?

Behandling. Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder.

Share this post