Rekommendationer

Vad kostar PPID medicin?

Vad kostar PPID medicin?

Baserat på apotekens priser i mars 2017 kostar behandling med Prascend® mellan 400 och 500 kr i månaden om hästen doseras med 1 mg pergolid om dagen (Apoteket AB, 2017; Apotek Hjärtat AB, 2017).

Varför får hästar PPID?

PPID är en sjukdom som leder till överproduktion av kroppsegna hormoner från binjurebarken. Orsaken är hos häst nästan alltid orsakad av en överproduktion av ämnen som produceras i hypofysen och ”talar om” för binjurebarken hur mycket hormoner som ska tillverkas.

Hur mycket socker i hösilage?

Normala och friska hästar tolererar hö och hösilage med relativt högt sockerinnehåll. Emellertid bör man till hästar, som är särskilt känsliga för socker i fodret (Cushings syndrom, insulinresistens och fång), välja grovfoder med mindre än 10% (100 gram per kg torrsubstans) sockerinnehåll.

När ta PPID prov?

– Vanligaste symtomen är lång och lockig päls som inte fälls efter vintern, samt onormal pälsfällning. Det allvarligaste symtomet är fång, har man en häst som har återkommande fång bör man ta prov för att utesluta PPID eller EMS. Andra symtom är ökad törst och att hästen kissar mer än vanligt.

Vad är Buffalo Hump?

Övervikt/fetma med ökad fettansamling på buken, supraklavikulärt, retroorbitalt (med exoftalmus som följd), dorsocervikalt (’buffalo hump’, ospecifikt och vanligt vid allmän övervikt), kinder (”månansikte”). Hos en del vuxna ses istället generell fetma, hos barn åtföljt av tillväxthämning.

Vad kostar det att ta bort Vargtänder?

-Bortoperation av vargtänder: 395kr/tand ovanpå grundpriset. Ingår starkare sedering, lokalbedövning, utrustningsanvändning/desinficering och material.

Vad kostar det att ta blodprov på häst?

Blodprovstagning: 450kr (inkl rådgivning och tolkning av resultatet samt rådgivning. Labanalyskostnad från labbet tillkommer ). Är det första gången jag träffar hästen tillkommer klinisk undersökning, om jag inte är hos hästen för annat ärende.

Hur behandlas Cushings syndrom?

Förstahandsbehandling för patienter med Cushings sjukdom är transsfenoidal hypofysoperation där det ACTH-producerande adenomet avlägsnas. Andra behandlingsalternativ är strålbehandling av hypofystumören, bilateral adrenalektomi samt medicinsk kortisolsänkande behandling.

Vad är Cushings sjukdom?

Cushings syndrom innebär symtom som uppstår efter långvarigt förhöjda kortisolnivåer (hyperkortisolism). Normalt varierar kortisolkoncentrationen i kroppen under dygnet med högst koncentration på morgonen och lägst vid midnatt.

Hur diagnostiseras Cushings?

Även patienter med negativa screeningsprov bör remitteras om det fortfarande finns klinisk misstanke om endogent Cushings syndrom. Efter bekräftad hyperkortisolism mäts ACTH i plasma. Lågt plasma-ACTH tyder på en kortisolproducerande tumör i en av binjurarna, och datortomografi av dessa ger oftast diagnosen.

Share this post