Ny

Vad gor man for att fa nagon att sluta dricka?

Vad gör man för att få någon att sluta dricka?

Som anhörig är det därför väldigt svårt att hjälpa någon sluta dricka. Inte minst om personen själva inte vill. Det bästa du kan göra i en sådan situation är att sätta tydliga gränser och samtidigt uppmuntra den som dricker att söka hjälp.

Kan man sluta med alkohol på egen hand?

Det går att bli av med alkoholproblem. Det viktiga är att du själv vill ha en förändring. Det räcker inte att andra vill att du ska sluta. Många kan ändra vanor utan hjälp.

Hur bestämmer man sig för att sluta dricka?

Om du behöver hjälp att sluta dricka kan du vända dig till sjukvården, en psykolog, beroendemottagning eller en ideell organisation som kan hjälpa dig att bryta ett beroende och göra viktiga beteendeförändringar.

Hur säger man att någon har problem med alkohol?

Du kan ringa Alkohollinjen på 020-844 448 och prata med en utbildad rådgivare, helt gratis och anonymt. Eller få hjälp via Anhörigstödet hos Beroendecentrum.

Hur trappar man ner alkohol?

Det ska vara realistiskt och tidsbundet, att man sätter en ram runt drickandet. Sätt dig ner och tänk: vad skulle jag må bra av? Den andra metoden handlar om att skaffa sig insikt om hur det egna drickandet faktiskt ser ut. Många är omedvetna om hur mycket man egentligen dricker.

Det handlar om hjälp till självhjälp. – Störst chans att lyckas har man om man vågar vara öppen. Gå och prata med någon, det behöver inte vara en specialist, det går lika bra med en frivilligorganisation. Att våga se sig själv är det första steget till förändring.

Hur kan man rädda någon som är alkoholist?

8 råd för anhöriga till alkoholister och missbrukare

  1. Lär dig så mycket du kan om beroende.
  2. Skuld och skam är ingen hjälp på vägen.
  3. Våga be om hjälp – det finns stöd att få
  4. Prata av dig – dela med dig av dina känslor.
  5. Rör på dig regelbundet – minska stressrelaterad ohälsa.
  6. Fortsätt göra det som gör dig lycklig.

Share this post