Allmänning

Kan hastar ata blott ho?

Kan hästar äta blött hö?

Torrsubstanshalten bör vara lägst 45 procent för att minska risken för feljäsningar och för att slippa hantera ett tungt och blött foder med stora mängder vatten. Hö skall torkas till minst 84 procent torrsubstanshalt (ts) för att vara lagringsdugligt.

Hur ofta ska man vända hö?

#569782. vinterrojarn skrev: Att vända höet gång på gång innebär också att man slår ur näring och must ur höet, kan man låta detta vara och bara vända när man måste/behöver så sparar man näringen där den hör hemma.

Är hösilage blött?

En annan variant av grovfoder är hösilage. Detta är ett slags mellanting mellan hö och ensilage då det inte är lika torrt som hö, men samtidigt inte lika blött som ensilage. Till skillnad från ensilaget så hackas vanligtvis inte hösilaget lika mycket.

Vad finns i höet?

hö, vallfoder som torkats antingen helt färdigt ute på fältet eller inomhus i en skulltork efter förtorkning ute. Även hetluftstorkat vallfoder förekommer.

Vad kan hända om hästen äter mögligt hö?

En häst kan dö av att äta mögligt hö. Den vanligaste dödsorsaken av mögligt hö är kolik. Förutom kolik kan giftigt mögel i andningssystemet orsaka kroniska andningssjukdomar med livshotande men. Att mata sin häst med mögligt hö är farligt.

Hur torrt ska höet vara?

Så länge höet ligger ute och vädret är bra så torkar det bra! Ett hö som är helt torrt har ungefär 84 -88 procent torrsubstans i sig dvs fortfarande inte helt utan fukt i sig.

Hur vet man att höet är Färdigtorkade?

Ju större höprov du tar desto mer rättvisande blir mätresultaten. Ställ sen bunken med hö i ugnen på 100 grader, tänk på brandrisken så lämna inte spisen obevakad. Väg sedan höbunken ca 1 ggr per timme och rör om lite försiktigt i höt. när vikten inte sjunker längre så är provet färdigtorkat.

Hur vet man att Hösilaget är dåligt?

Det vanligaste är att man upptäcker att fodret inte ser ut, luktar eller känns som vanligt, till exempel att några höbalar är mycket dammiga och att känns som om det ”sticker” i näsan när man hanterar dem, eller att man tydligt ser mögelsvamp på ytan av (eller inuti) en ensilage- eller hösilagebal när man tar av …

Hur länge håller en oöppnad Hösilagebal?

Under höst och vår ska man inte räkna med att en bal håller sig längre än ca 5-6 dagar, ibland kortare till exempel om det är varmt och fuktigt väder, då kan det röra sig om 3-4 dagar. Vid minusgrader håller fodret betydligt längre tid. Om det finns jäst i ensilaget vid öppning skall man räkna med kortare hållbarhet.

Vad är det för skillnad på hö och hösilage?

Hö är torkat tillräckligt torrt så det är lagringsstabilt. Ensilage har kvar ca 50-70% vatten och plastas in, där en ensileringsprocess sker med hjälp mjölksyrabakterier. Hösilage är inplastat och har en vattenhalt mellan ensilage och hö. Näringsmässigt är det ingen skillnad på de tre konserveringsmetoderna.

Share this post