Allmänning

Varfor sa mycket nyckelpigor?

Varför så mycket nyckelpigor?

Bladlus orsaken. Det är den rikliga tillgången på bladlöss som ligger bakom invasionen, berättar Thomas Jonasson, entomolog på Zoologiska museet i Lund. – Den här säsongen har nyckelpigorna det väldigt bra förspänt.

Vad betyder det när man hittar en nyckelpiga?

Enligt sägnen släpps du in genom himlens portar om du låter en infångad nyckelpiga flyga iväg. Nyckelpigan ansågs hjälpa Jungfru Maria med att hålla nycklarna till himmelriket. Maria är ju förknippad med de sju dygderna och prickarna på den karakteristiska skalbaggen är just sju.

Varför har jag nyckelpigor inomhus?

Numera är det på många håll en av de vanligaste nyckelpigorna i stadsmiljö i södra Sverige. – Vi den här tiden på året försöker harlekinnyckelpigan hitta en plats att övervintra på. Det gör den gärna inomhus, i fönsterspringor eller bakom lösa brädor där det är varmare.

När svärmar nyckelpigor?

Nyckelpigor lägger över 1000 stycken ägg under sin livstid. Äggen, som läggs under våren, har en gul färg och läggs i grupper om 10-30 stycken. Honan placerar äggen där det finns gott om föda i form av bladlöss, så att larverna har något att äta när de kläcks. Efter en vecka kläcks äggen och larverna kommer ut.

Hur många år kan en nyckelpiga bli?

Efter att honan har lagt äggen kommer de kläckas efter 3–10 dagar. Hur länge det tar beror på vädret, framför allt temperaturen. Larven kommer växa i ca en månad innan den förvandlas till en puppa, vilket varar i ca 15 dagar. Efter puppstadiet lever den fullvuxna nyckelpigan i ca 1 år.

Vad göra med Harlekinnyckelpiga?

Det naturliga utbredningsområdet är östra Asien, men i och med att den används som biologisk bekämpning mot bladlöss i växthus har den fått spridning även i andra världsdelar. Den började säljas i mitten av 1990-talet i några öst- och sydeuropeiska länder. Den har etablerats och fått spridning även norr om Alperna.

Vem äter en nyckelpiga?

Nyckelpigans fiender Men det finns fortfarande de djur som gärna äter dom. Grodor, sländor och spindlar är deras största hot, och även andra större insekter.

Var övervintrar nyckelpigor?

Nyckelpigor övervintrar som fullbildade skalbaggar på skyddade ställen t. ex. under lös bark på döda träd eller under mossa på stenar. Ofta kan de sitta i stora sällskap tillsammans.

Vad händer med nyckelpigor på vintern?

Nyckelpigorna äter upp sig under sensommaren så att de klarar hela långa vintern. De klarar sig genom att bygga upp ett fettlager i kroppen som de kan få energi från under vintern. Under vintern går de in i en dvala, ungefär som björnar, och det enda de kan behöva under vintern är vatten.

Hur får man fler nyckelpigor?

Locka nyckelpigan med mat Det första du bör göra för att locka nyckelpigan till din trädgård är att ge dem mat. Huvudsakligen sådan mat som de gillar. Nyckelpigor äter bara två saker, pollen samt insekter och skadedjur. När den här maten finns i överflöd i din trädgård kommer nyckelpigan att vilja ta sig till dit.

Hur förökar sig en nyckelpiga?

Fortplantning. Nyckelpigor lägger över 1000 ägg under sin livstid. Men det är faktiskt så att alla ägg som en nyckelpiga lägger inte är befruktade. De som inte är befruktade fungerar istället som föda åt alla larver.

Share this post