Populära

Vad ar KUSP?

Vad är KUSP?

KUSP är ett webbaserat kunskapsstöd som gör det enklare för dig som arbetar i tandvården att ta reda på vilka regler som gäller i tandvårdsstödet för olika behandlingar. Kunskapsstödet är ett hjälpmedel för att förenkla den kliniska vardagen.

Vad är sekundär karies?

Karies är vanligast på tandens tuggytor där ytan är gropig och har djupa fåror samt på de tandytor som står i kontakt med varandra. Ett annat kritiskt område är övergången mellan själva tanden och en utförd fyllning eller tandkrona där det lätt blir karies, så kallad sekundärkaries.

När blev tandvård gratis för barn?

Från den 1 januari 2019 blir tandvården avgiftsfri för alla upp till 23 års ålder. Regeringen har därför beslutat att justera åldersgränsen för det förhöjda allmänna statliga tandvårdsstödet.

Vad är Fissur tand?

Fåror i tanden, vanligast på tuggytor. Om fårorna är djupa samlas det lättare bakterier i dem vilket kan göra att man på sikt kan få hål i tuggytorna.

Hur räknar man tänder?

Dina tänder har nummer Från mitten och bakåt betecknas således tänderna med siffrorna ett till åtta. Det innebär att till exempel din högra framtand i överkäken kallas för 1.1 (första tanden i första kvadranten) och din spetsiga hörntand i vänster underkäke kallas för 3.3 (tredje tanden i tredje kvadranten).

Vad är Initialkaries?

Kritkaries, första stadiet av karies som är ytligt och bara berör emaljen. Har ett kritliknande utseende. Kan läka ut av sig själv.

Vad är nödvändig tandvård?

Nödvändig tandvård. Är den tandvård som krävs för att patienten ska kunna äta. Om patienten inte klarar en omfattande tandbehandling ska behandlingen i stället motverka smärta och obehag. När det gäller nödvändig tandvård får patienten ett tandvårdsstödsintyg som berättigar till besök hos valfri tandläkare eller tandhygienist.

Vad innebär tandvård i lagen?

En sammanfattning av lagen. Med tandvård avses åtgärder för att förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador i munhålan. Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen, och tandvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god tandvård. Det innebär bland annat att den ska.

Kan du få särskilt tandvårdsbidrag?

Du kan få särskilt tandvårdsbidrag om du till exempel har en sjukdom som ger frätskador på tänderna. För att tandläkaren eller tandhygienisten ska veta att du har rätt till särskilt tandvårdsbidrag ska du visa ett läkarintyg på den sjukdom du har. Det särskilda tandvårdsbidraget är ett komplement till det allmänna tandvårdsbidragetinom tandvården.

Share this post