Blogga

Varfor later igelkottar?

Varför låter igelkottar?

När igelkottar undersöker sin omgivning utstöter de vanligtvis svaga läten som liknar flåsanden och nysningar. Lätena åtföljs oftast av ett rasslande när de går genom tät undervegetation. Ibland hörs också smackande och knakande ljud som visar att igelkotten har hittat något ätbart.

Vad är Gotlands landskaps djur?

Landskapsdjur: Igelkott (Erinaceus europaeus) Artdatabankens status: Livskraftig Artdatabankens trend: Populationen uppskattas till 30 000 individer.

Hur många ungar får en igelkott?

Parningstid: Under våren då igelkotten lämnat vinterdvalan och ända fram på försommaren. Ungar: 2-10 ungar (normalkull i Sverige är 5 ungar). Ungarna är blinda vid födseln, men har redan vita, mjuka taggar. De lämnar boet vid 3 veckors ålder, men följer och diar honan ytterligare 3 veckor innan de är självständiga.

Hur stor är igelkotten?

Om igelkotten känner sig hotad så rullar den ihop sig till en liten taggboll. De väger mellan 0,35-1,5 kg och är cirka 20-30 cm lång. Spår. Igelkotten har fem tår. Spillningen är ofta i form av små bruna eller svarta korvar.

När går igelkotten i dvala?

Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.

Hur många kullar får igelkotten?

Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg.

Vad är naturliga fiender till igelkotten?

Berguven utgör en naturlig fiende till igelkotten. Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad.

Share this post