Blogga

Ar blodbrist och jarnbrist samma sak?

Är blodbrist och järnbrist samma sak?

Järnbrist betyder att kroppen av någon anledning innehåller för lite järn, något som kan leda till blodbrist (anemi) eftersom järn behövs i hemoglobinet. Järnbrist betyder däremot inte per automatik blodbrist, då du kan ha järnbrist utan anemi.

Är blodbrist farligt?

Då bör du söka vård. Om du misstänker att du har anemi bör du söka vård. Det gäller även om du känner dig onormalt andfådd eller trött. Har du svart eller blodig avföring ska du uppsöka en akutmottagning.

Är blodvärde och Järnvärde samma sak?

För att ta reda på om du har järnbrist får du lämna ett blodprov via ett stick i fingret. Det kallas för att blodvärdet testas, eller att hemoglobinvärdet (hb-värdet) mäts. Om du har brist på järn kan du känna dig trött och orkeslös, yr eller andfådd.

Kan man ha järnbrist trots normalt Hb?

Uttalad järnbrist kan finnas även utan påtagligt lågt Hb och MCV, och en patient kan höja dessa inom referensintervallen genom järnbehandling. Man har då behandlat en individuell järnbristanemi.

Hur vet man om man har talassemi?

Hur vet man att man har talassemi minor? Tillståndet ger inga symtom. Detta gäller även om man har ett blodvärde (Hb) som är något lägre än normalt, eftersom kroppen har anpassat sig till detta. Tillståndet upptäcks oftast i samband med att blodprov tas av andra orsaker.

Vad är det man mäter vid HB?

Att göra en kontroll av hemoglobinet, det så kallade blodvärdet, är väldigt vanligt. Blodprovet tas ofta med ett stick i fingret men det kan också tas med ett stick i armen. Provsvaret visar om du har blodbrist.

Vad är Thalassemi?

Thalassemi är ett samlingsnamn för flera ärftliga sjukdomar där proteinet hemoglobin (Hb) bildas på ett felaktigt sätt. Hemoglobin ger de röda blodkropparna (erytrocyterna) deras färg och transporterar syre till kroppens olika vävnader. Sjukdomen leder till brist på hemoglobin som i sin tur ger blodbrist (anemi).

Är talassemi cancer?

Länderna kring Medelhavsområdet, norra Afrika, Indien, Mellanöstern och Sydostasien är samtliga exempel på regioner där sjukdomen har ett starkt fäste. Likt de många av de diagnoser som Blodcancerförbundet representerar är talassemi en sjukdom med flertalet olika former och svårighetsgrader.

Share this post