Trendig

Var finns korallrevet?

Var finns korallrevet?

Korallrev återfinns i dag i alla större hav. Under senare år har forskare hittat flera kallvattenrev utanför Norges kust och djupa undervattensrev i Medelhavet. I Sverige finns kallvattenrev i Koster-Väderöfjordens marina nationalpark.

Hur fortplantar sig koraller?

Fortplantning hos koralldjur sker genom sexuell eller asexuell förökning. Polyperna bildar könsceller, ägg och spermier. Både gonochorism och hermafroditism förekommer. Sexuell förökning kan ske genom extern eller intern befruktning.

Hur gamla blir koraller?

Den nyfunna korallen, som kallas Muga dhambi (”stor korall”) beräknades dessutom vara mellan 421 och 438 år gammal och är därmed en av de äldsta koraller som konstaterats i Stora barriärrevet.

Finns det korallrev i Medelhavet?

Utrotade koraller i Medelhavet Många korallrev som levde i Medelhavet förr har utrotats och det nyupptäcka korallrevet är det enda som vi hitintills känner till längs den italienska östkusten. En fjärdedel av världens marina djur lever i korallrev som tar upp knappt 0,1 procent av havet.

Hur bildas en korall?

Korallrev är stora kalkstrukturer som bildas av koralldjurens skelett på havets botten – vilket förklarar varför det tagit många miljoner år att bygga upp de rev vi har idag. Koralldjuren kallas även för polyper och är väldigt små och det är deras kolonier som utgör ett nässeldjur som tillhör stammen koralldjur.

Hur får koraller sin färg?

Genom fotosyntesen bildar algen glykos, glycerol och aminosyror som restprodukter som korallen i sin tur lever på. De bruna fläckarna på koralldjuret på bilden är Zooxanthellae-alger. Algerna finns i många färger och är huvudorsaken till de otroliga färgerna man kan se i ett korallrev.

Hur odlar man koraller?

Koraller ”odlas” genom att bitar knipsas av från korallkolonier runt om ön och från koraller som redan är fästa på rep. Man kan likna detta med att ta ”skott” från växter i en trädgård. Där en korallgren knipsas av växer en ny ut. Den avklippta biten fästs på ett rep där den kan växa och grena ut sig.

Vad händer om alla korallreven dör?

Dessa platser har sedan jämförts med de områden där korallreven är som mest utsatta för stress av allt varmare och surare havsvatten. Konsekvenserna av döda rev kan bli proteinbrist, förlorade arbetstillfällen och ekonomisk katastrof.

Share this post