Trendig

Vad anvander vi digitala verktyg till i skolan och varfor?

Vad använder vi digitala verktyg till i skolan och varför?

Att använda digitala verktyg för att öka elevernas lärande innebär att ha kompetens att välja verktyg utifrån vad som bäst gagnar elevernas lärande, analoga som digitala, vid varje enskilt lärtillfälle.

Varför digitala verktyg i skolan?

Flera studier visar att användningen av digitala verktyg, till exempel bärbara datorer och läsplattor, ger positiva effekter på både undervisning och lärande. De vanligaste effekterna är ökad motivation, ökat engagemang och ökat intresse för studierna hos eleverna, vilket sannolikt kan leda till bättre studieresultat.

Vad menas med lärverktyg?

Lärverktyg är utrustning och material, exempelvis böcker, som behövs för undervisning och lärande i skolan. Enligt skollagen ska elever få tillgång till böcker och andra lärverktyg.

Hur man kan använda media som verktyg för lärande?

Ett sätt att utveckla barnens lek och lärmiljöer. Lärplattor används tillsammans med till exempel; pedagogiska appar, fotografering och filmning, Green-Screen och QR-koder. Detta ger barnen möjlighet att utveckla sin förmåga att använda och förstå digitala verktyg och medier.

Vad säger skollagen om digitala verktyg?

Allt fler skolor och huvudmän väljer även att förse elever med ett personligt digitalt verktyg. De så kallade 1:1-satsningarna innebär att elever i en viss elevgrupp, klass, årskurs eller skola får tillgång till en egen dator eller surfplatta.

Vad bör man tänka på vid valet av digitala verktyg?

I valet av lärresurser behöver du som lärare även ta hänsyn till förutsättningar och behov hos elevgruppen, både på individnivå och på gruppnivå. Det är även viktigt att du kontinuerligt utvecklar din undervisning baserat på tidigare erfarenheter kring vad som fungerar och vad som behöver utvecklas.

Vad räknas som digitala verktyg?

Digitala verktyg kan vara teknisk utrustning som dator, platta, interaktiv skrivtavla, mobiler, robotar eller en programvara som används i undervisning, till exempel olika redigeringsprogram, presentationsprogram eller plattformsprogram.

Vad är digital lärmiljö?

En tillgänglig lärmiljö där det finns digital kompetens och tillgängliga digitala verktyg kan ge barn och elever förutsättningar att lära, förstå och utvecklas på olika sätt. Det behövs kunskap om hur de digitala verktygen kan anpassas och användas utifrån barnets eller elevens förutsättningar och styrkor.

Hur kan man använda digitala medier för kreativa uttryck?

Barnen använder också kameran för att göra digitala berättelser i olika applikationer på lärplattan.” Ett sätt för barnen att utveckla sin digitala kompetens kan exempelvis vara genom att de själva får möjlighet att undersöka ett fenomen, genom att skapa och samarbeta med digitala verktyg.

På vilket sätt kan digitala medier ge intellektuell stimulans?

På vilka sätt kan digitala medier ge intellektuell stimulans? Läsning av instruktioner och manualer för media och program är bra intellektuell träning.

Share this post