Allmänning

Kan man skriva dom istallet for de?

Kan man skriva dom istället för de?

I formella texter bör du använda de eller dem som personligt pronomen i tredje person plural eftersom dom anses vara talspråkligt. I vardagligare texter eller talspråksnära texter kan dom fungera. Se dock till att du väljer rätt mellan de eller dem.

Vart är vart på väg skriver vi de dem eller dom?

Minnesregeln i korthet Om du kan svara på frågan med här eller där – då ska du använda var. Här/Där/Var slutar på R. Om du kan svara på frågan med hit eller dit – då ska du använda vart.

Varför behålla de och dem?

Svenska so språk Att lära elever skilja på ”de” och ”dem” är en fråga som engagerar många lärare. Vissa tycker att man ska byta ut orden mot talspråkets ”dom”. Andra anser att det är viktigt att eleverna får koll på när de ska skriva vad.

Hur vet man om man ska skriva de eller dem?

De ska användas som subjekt. Subjekt syftar till de som utför handlingen. Dem ska användas som objekt. Objekt syftar till personerna som är föremål för handlingen.

Är det de eller dem?

Ett enkelt knep för att skriva rätt Det finns dock ett väldigt enkelt knep att ta till när man sitter där och funderar, och det är att prova att byta ut de eller dem till jag eller mig, och se vilket som låter rätt. De förhåller sig nämligen till dem på samma sätt som jag förhåller sig till mig.

Varför säger man dom?

Talspråksformerna av orden har smält samman till dom. Som en första tumregel kan man tänka att de hör till samma kategori som jag, du, han, hon, vi, ni och man, och att ”dem” hör till samma kategori som mig, dig, honom, henne, oss, er och en. På så sätt kan man få en känsla av när respektive ord ska användas.

Minnesregel som hjälper dig på traven Om en fråga kan besvaras med här eller där – då ska du använda var. Om du kan svara på frågan med hit eller dit – då är det vart som gäller.

Vad säger de eller dem?

Det som krånglar till allt är ju att vi i talspråk säger ”dom” både om ”de” och ”dem”, vilket gör att de är lätta att blanda samman. Men ”de” används som subjekt (alltså de som utför handlingen), och ”dem” som objekt (den som är föremål för handlingen). Det är samma skillnad som mellan ”vi” och ”oss”.

Vad är skillnaden på dem och de?

Alltså, they=de, them=dem. Rätt sätt att skriva meningen blir alltså ”Vi såg att de gick in i affären”. Så oavsett vilken av dessa minnesregler du testar – kom ihåg M-regeln. Mig/Honom/Them motsvarar Dem.

När man använder sig och mig?

Om det är en konjunktion (ord som binder ihop satserna i en mening) ska det heta större än jag. Då måste vi använda subjektsformen jag. Om det är en preposition (ord som markerar läge/förhållande) ska det heta större än mig. Då måste vi använda objektsformen mig.

Är en av dem?

Om du är en av dem som säger dom får du därför ingen hjälp av din språkkänsla när du ska skriva ner ditt dom. Språkkänslan tycker ju att det heter dom. Men du kan utnyttja att din språkkänsla inte tar fel på till exempel jag och mig.

Vad gör dom?

I rapporten ”Vuxna – vad gör dom?” delar barn i Sverige med sig av sina erfarenheter av rasism och diskriminering, och hur de upplever att vuxna hanterar det.

Share this post