Frågor

Hur lange ska barn vara hemma med vattkoppor?

Hur länge ska barn vara hemma med vattkoppor?

– Eftersom vattkoppor är så smittsamma bör den som är sjuk stanna hemma. Viruset sprider sig genom luften, via hosta och andning, men också via vätskan från blåsorna, säger Tommy. När samtliga blåsor har torkat ut kan barnet gå tillbaka till förskolan eller skolan. Det tar vanligtvis en till två veckor.

Hur kan man lindra vattkoppor?

Klådan kan lindas med kylbalsam, alsolsprit och svalt vatten. Kylbalsam och alsolsprit finns att köpa receptfritt på apotek. Antihistaminläkemedel som används mot allergisk klåda brukar också hjälpa. På apoteket finns en form av mousse som har en kylande och lugnande effekt på huden.

Hur länge smittar man med vattkoppor?

Du smittar som mest dagarna innan de första utslagen kommer och någon vecka framöver. När alla blåsor har torkat och blivit sårskorpor smittar du inte längre. Du kan bara få vattkoppor en gång, men efter smittotillfället finns viruset latent i kroppen och kan reaktiveras senare i livet i form av bältros.

Kan barn smitta vuxna med vattkoppor?

Du kan sprida viruset redan innan du märker av några symtom. Därför är det svårt att undvika att föra smittan vidare. Ofta kan en hel förskolegrupp eller skolklass få vattkoppor samtidigt. Vattkoppor smittar mest från några dagar innan utslagen visar sig till ungefär sex dagar efter att de har börjat synas.

När kan barnet återgå till dagis efter vattkoppor?

Barnet kan återgå till förskola när hen inte längre får nya blåsor och är pigg. När ett fall av vattkoppor upptäcks, till exempel på en förskola, har smittan ofta redan spridits. Därför är det svårt att stoppa smittan genom att hålla barnet hemma.

Hur länge lever Vattkoppsvirus utanför kroppen?

Det finns inget som talar för att ett virus skulle överleva utanför kroppen så länge som det tar för ett paket att fraktas från en leverantör till ett hem.

Kan äldre träffa barn med vattkoppor?

Efteråt finns viruset kvar i kroppen och kan ibland orsaka bältros. Du kan bara få vattkoppor en gång. När du har haft sjukdomen blir du immun. Då kan du träffa personer som har vattkoppor eller bältros utan att bli sjuk.

Vattkoppor brukar vara lindrigare ju tidigare i livet du får sjukdomen. Symtomen är ofta besvärligare hos äldre barn. Vuxna får ofta fler utslag än barn och det kliar mer. Barn brukar bli friska en till två veckor efter de första symtomen, men för vuxna kan det ta längre tid.

Share this post