Allmänning

Hur ska man klippa naglarna?

Hur ska man klippa naglarna?

5 tips på hur du klipper dina naglar

  1. Börja med att tvätta fötterna innan du börjar klippa.
  2. Tånaglar klipps enklast med en speciell nagelklippare eller nagelsax.
  3. Tånaglar ska klippas rakt och detta är viktigt då en böjd klippning kan leda till inåtväxande tånaglar och infektion i huden.

När kan man klippa naglarna på spädbarn?

Naglarna på ett nyfött barn är mjuka och kan vara långa. Både fingernaglar och tånaglar växer snabbt. De första månaderna kan det vara svårt att se hur mycket av nageln som är sammanvuxen med huden under. Klipp därför inte barnets naglar den första tiden.

Hur långt ner ska man klippa naglarna?

Klipp naglarna rätt Använd gärna en rak nageltång eller nagelsax. Klipp nageln rakt och inte för kort. Nagelns hörn ska hamna utanför nagelbädden och inte klippas runda. Runda av nagelkanterna med en nagelfil om de känns vassa.

Kan spädbarn få nageltrång?

Nageltrång förekommer främst bland tonåringar och vuxna, men det kan uppstå hos barn och bebisar på både händer och fötter. Det är dock vanligast på fotens naglar, och främst är det stortånageln som drabbas. Nageltrång innebär att kanten på nageln skär in i huden och skapar ett litet sår.

När är det bäst att bada bebis?

För att barnets hud ska få tillvarata fosterfettet som finns på huden efter födseln, är det bra att vänta någon dag med att bada det nyfödda barnet. Barnet kan badas även om navelstumpen sitter kvar. Dagliga bad brukar inte behövas, det torkar ut barnets känsliga hud. Vi rekommenderar högst två bad i veckan.

Hur klipper man långa naglar?

Bryt inte naglarna Detta kan låta dumt, men det första du kan göra för att få långa naglar är att undvika att bryta dem. Naglar är inte verktyg! Du bör undvika aktiviteter som att öppna burkar eller trycka på knappar med naglarna.

Får vårdpersonal klippa tånaglar?

Det finns därmed ingen utpekad arbetsgrupp som har till uppgift att klippa naglar på patienter, konstaterar Socialstyrelsen. I stället är det upp till varje verksamhetschef att avgöra vem som kan klippa tånaglarna.

Tånaglar ska klippas rakt och detta är viktigt då en böjd klippning kan leda till inåtväxande tånaglar och infektion i huden. Nagelns uppgift är att skydda spetsen på tån, så det är även viktigt att inte klippa ner naglarna för kort. När du är färdig med nagelklipparen kan du ta bort de håra kanterna med en nagelfil.

Var infektion i fingret?

Paronyki är en avgränsad infektion i nagelvall eller nagelband på tår eller fingrar som oftast orsakas av Staphylococcus aureus. Behandlingen är i första hand omläggning med alsolsprit.

Share this post