Rekommendationer

Vad ar den moderna samhallsdebatten?

Vad är den moderna samhällsdebatten?

Vilka faktorer brukar man säga skapar nationalism, och vilka av dessa fanns i Frankrike vid 1700-talets slut? Hur reagerade exempelvis andra länder på det nya styret i Frankrike? Med den industriella revolutionen föddes också den moderna samhällsdebatten.

Varför utbröt franska revolutionen?

Den 14 juli stormade parisarna det gamla fängelset Bastiljen som ett led i sitt visade missnöje mot den styrande makten. Stormning av fängelsefästningen Bastiljen den 14 juli 1789 har ofta fått symbolisera inledningen på den franska revolutionen.

Vilka grupper gjorde uppror i Frankrike?

Det andra ståndet – adeln – sitter för sig. De känner en viss gemenskap med prästerna, de ledande prästerna och biskoparna är dessutom alla adelsmän. Någon gemenskap med de övriga i salen känner de knappast. Även adeln är fast besluten att kämpa för sina privilegier, inte för den franska nationen.

Varför byggde arbetsgivarna fabriker vilka var fabrikernas fördelar?

– Varför byggde arbetsgivarna fabriker? Vilka var fabrikernas fördelar? Industrialiseringen tog först fart inom textilbranschen där nya uppfinningar i form av spinnmaskinen och den mekaniska vävstolen – som bland annat utnyttjade ångkraft – effektiviserar tillverkningen.

Varför Stormas Bastiljen?

Den 14 juli 1789 stormades Bastiljen och händelsen markerade starten på franska revolutionen. Vissa menar att Bastiljen upptog ett särskilt intresse hos revolutionärerna just på grund av dess symbolvärde som orättvisans och det juridiska godtyckets fängelse. Upptakten till stormningen var dock en helt annan.

Vilka revolutioner ledde franska revolutionen till?

Revolutionen ledde till att feodala privilegier avskaffades, samhällen sekulariserades, metersystemet spreds och att total krigföring uppfanns. Detta gjorde Frankrike framgångsrikt i Franska revolutionskrigen, vilket ledde till att en rad europeiska monarkier ersattes av republiker.

Vilken revolution har påverkat oss mest?

1. Franska revolutionen (1789-1799)

Vad har den franska revolutionen betytt för dagens samhälle?

Den franska revolutionen omformade både det politiska och sociala landskapet i Frankrike. Många av dess idéer spreds sedan med de franska revolutionsarméerna och Napoleons arméer till resten av Europa. Revolutionen fick därför avgörande betydelse för den politiska utvecklingen i Europa under 1800-talet och 1900-talet.

Share this post