Trendig

Nar ska man oroa sig for fastingbett?

När ska man oroa sig för fästingbett?

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har ett eller flera av följande besvär: Du har feber, huvudvärk och är tröttare än vanligt efter ett fästingbett. Du har ont i muskler och leder en tid efter ett fästingbett.

Kan fästingar bita flera gånger?

Fästingar lever ett väldigt stillsamt liv där de sitter på ett grässtrå och väntar på att ett värddjur ska passera, så att den kan få sig ett av sina två eller tre blodmål i livet. Fästingen behöver äta en gång i varje stadie, hanen äter bara två gånger, som larv och som nymf.

Varför får vissa mer fästingar?

Exakt hur fästingarna väljer värd vet forskarna inte, förklarar hon, men det kan vara så att vissa människor utstrålar mer det här. – Det har mycket att göra med kroppsodörer. Fuktigt och varmt är mysigt för fästingar, säger Julia Stigenberg.

Hur länge kan ett fästingbett synas?

När borrelia ger symtom är en hudrodnad vanligast. Rodnaden kommer då på platsen där du fick fästingbettet. Den här hudrodnaden kallas också för erythema migrans. En hudrodnad som beror på borrelia kommer oftast mellan en till fyra veckor efter att du har blivit biten.

Hur många Fästingarter finns i Sverige?

I Sverige har hittills (2017) 20 arter påträffats, varav vissa inte kan övervintra i det vilda i Sverige utan har följt med exempelvis fåglar och hundar. 24 arter har fått svenskspråkiga namn. Arten Ixodes ricinus (vanlig fästing) är vanlig i Sverige.

Hur ser ett normalt fästingbett ut?

Fästingbett är normalt lite röda och kliar ofta under några dagar. Om fästingen burit på smittämnen kan du få en rodnad på huden kring bettet som växer och blir större än 5 centimeter i diameter, oftast 1-4 veckor efter du blivit biten.

Hur farligt är fästingbett?

Fästingar är inte farliga men kan sprida sjukdomar. En sjukdom heter TBE och kan ge en inflammation i hjärnan. En annan sjukdom heter borrelia och kan påverka huden, lederna och nerverna. Det finns vaccin mot TBE men inte mot borrelia.

Hur länge är ett fästingbett rött?

Du ska alltid söka vård om: Du 1-4 veckor efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, känner dig ovanligt trött eller har värk i muskler och leder. Sök vård omedelbart om du får svår huvudvärk, nackstelhet eller symptom på förlamning. Det efter några dagar framträder en röd ring runt själva bettområdet.

Share this post