Blogga

Ar havsis salt?

Är havsis salt?

Som en tumregel kan man säga att havsisen har en salthalt som är ungefär en tredjedel av salthalten i det vatten den bildats av. Inne i havsisen finns saltet i en koncentrerad lösning i cylindriska saltfickor och hålor.

Vad växer i Antarktis?

Det finns endast två arter av kärlväxter på hela kontinenten: Antarktis hårgräs och Antarktis pearlwort[iv]. Vad som skiljer dessa från andra växter, som mossor, lavar och svampar, är deras förmåga till fotosyntesis genom sitt kärlsystem. Antarktis hårgräs har en kort tillväxttid på sommaren och är oerhört tåligt.

Hur många har fötts på Antarktis?

I januari 1979 blev Emile Marco Palma den första människan att födas på Antarktis. Sedan hans historiska födelse har endast 10 personer till fötts på kontinenten.

Finns det land under Arktis?

Det mesta av denna arktiska landis finns på Grönland, som till större delen är täckt av en väldig inlandsis, i genomsnitt 1 500 meter tjock men på vissa ställen uppemot 3 000 meter.

Vad består isberg av?

Isberg består av sötvatten. De har bara en aning lägre densitet än det omgivande havet, vilket gör att omkring 9/10 av isberget befinner sig under vattenytan. Isberg kan bli mycket stora, de största på tusentals kvadratkilometer. Isberg utgör en fara för sjöfarten och orsakade bland annat fartyget Titanics undergång.

Varför fryser havsvatten?

Vattnets frystemperatur beror på mängden lösta salter (salinitet). Normalt havsvatten, med en salinitet av ungefär 3.4%, börjar frysa när temperaturen är kring -1.9°C.

Vilka djur lever i Arktis?

Det finns fler än 400 olika blommande växter i Arktis. Där finns också isbjörnar, sälar, valar, valrossar, myskoxar, renar, vargar, fjällrävar, lämlar och harar.

Vilka djur och växter lever i Antarktis?

Andra djur i Antarktis

  • Albatross. Den svartbrynade albatrossen utmärker sig genom sin ovanliga kombination av ett vitt huvud med svarta ögonbryn.
  • Insekter. Antarktis enda sanna landlevande rovdjur är småkryp.
  • Späckhuggare.
  • Sjöleopard.
  • Blåvalar.
  • Krill.

Vad växer i Arktis?

Flora och fauna. Träd kan inte växa inom arktiska områden, men till den arktiska faunan hör växter som mossor, lavar, gräs, halvgräs och örter, och i varmare områden även blommor som fjällvallmo. Av växtätande djur finns bland annat ren, myskoxe, polarhare och lämlar.

Vilka växter finns i Arktis?

Varför en sjö inte fryser nerifrån botten och upp?

Därför att vatten har högst vikt per liter, densitet, vid 4 grader celsius. Så är det inte för de flesta andra ämnen, de har högre och högre densitet ju kallare det blir ända ner till fryspunkten.

Varför sjunker inte isen?

Om isen flyter eller sjunker beror på vätskans densitet i förhållande till isens. I vatten flyter is, i etanol sjunker isen och i oljan ”svävar” den. När vatten smälter sjunker vattnet till botten.

Varför sjunker inte is?

Eftersom is i vatten normalt har en temperatur på noll grader är den lättare än det omgivande vattnet och kommer därför att flyta ovanpå. Vattnets speciella sätt att uppföra sig vid temperaturer omkring nollpunkten har den effekten att ytans islager fungerar som isolering i förhållande till vattnet därunder.

Kan en fisk frysa?

De fiskar som har en högre fryspunkt än havsvattnet är alla benfiskar. Till denna grupp hör de flesta av havets fiskar, till exempel torsk, rödspätta och sill. Benfiskarna har utvecklat olika skyddsmekanismer, som hindrar dem att frysa till is. En skyddsmekanism mot isbildning är underkylning.

Är det alltid 4 grader på botten?

Det behöver inte vara så att ju varmare det blir desto högre densitet har det. Utan det är just runt +4 grader densiteten är hög och därför sjunker det vattnet till botten vilket leder till att temperaturen vid botten håller sig runt +4 grader.

Vilken temperatur är vattnet som tyngst?

Vatten har dock sin högsta densitet vid 4 grader Celsius, och det fyrgradiga vattnet lägger sig därför på botten, i glaset såväl som till havs. Kyler man ner vatten under fyra grader expanderar det igen.

Varför lägger sig det varma vattnet överst i tex en sjö?

Alltså, både vatten som är varmare och kallare än vatten med temperaturen 4˚C, kommer att flyta ovanpå detta vatten. Vatten som under vintern kyls av uppifrån av de låga temperaturerna i luften, kommer att ha lägre temperatur än det 4˚C-vattnet och kommer därför flyta ovanpå detta.

Share this post