Trendig

Vad innebar en synskada?

Vad innebär en synskada?

Enligt världshälsoorganisationen WHO är man synskadad om synen är såpass nedsatt att det är svårt eller omöjligt att läsa vanlig text och/eller att det är svårt eller omöjligt att med hjälp av synen röra sig och orientera sig i sin omgivning.

Vad ska man tänka på när man möter en person med synnedsättning?

Kommunikation

  1. Tala om vem du är när ni möts.
  2. Tala om att du finns när du kommer in i ett rum eller när du lämnar det.
  3. Om ni är flera personer så inled med namnet på personen med synnedsättning när du vill fråga något.
  4. Lämna inte personen stående ensam mitt på golvet eller på en öppen plats.
  5. Undvik oväntade beröringar.

Hur bemöter man en blind person?

Tala om att du är där Om en synskadad person kommer in i ett rum är det bra att visa att man är där. Många synskadade vittnar om att det tydligt går att känna när någon stirrar utan att säga något. Det kan skapa en känsla av otrygghet. Det behövs inga långa utläggningar utan kan räcka med ett hej.

Vad gör man om man blir blind?

Att leva med blindhet Blinda i Sverige har rätt till LSS-stöd (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Med hjälp av lagen kan du få stöd av kommunen på olika sätt, t ex ledsagarservice, färdtjänst, anpassad smartphone och anpassad GPS. Några andra hjälpmedel som är vanliga är: Ledarhund.

Vad kan orsaken vara till att en synskada uppstår?

Åldersförändringar i gula fläcken gör att du får sämre synskärpa. Gula fläcken är ett område på näthinnan med flest synceller och där du ser som skarpast. Det finns två olika typer av åldersförändringar, torra och våta. Sjukdomen gör så att du får svårt att se skarpt på både nära och långt håll.

Vad innebär det för person som har en synnedsättning?

Ibland används WHO:s definition av synnedsättning: Den person som på bästa ögat och efter korrektion har en synskärpa som är 0,3 eller sämre eller den som har ett synfält på mindre än 20 grader har en synnedsättning. Men även personer som har bättre syn än så kan ha svårigheter i vardagen.

Får man säga blind?

Får man säga att någon är blind? Visst får man det. Synskadad är det ord som är mest användbart eftersom det även omfattar personer som ser lite grann men som ändå kan ha stora problem med sin syn. Inom Synskadades Riksförbund är några av oss blinda, en del har ledsyn och andra har ett litet synfält.

Kan öga drabbas av?

Grå starr, eller katarakt är den vanligaste orsaken till blindhet i hela världen. Grå starr kommer med åldern och en tredjedel av de som fyllt 65 har grå starr. Symptom vid grå starr är att ögats lins blir grumlig och synen blir sämre. Särskilt mörkerseende blir svårt med grå starr.

Share this post