Allmänning

Varfor har min menscykel blivit langre?

Varför har min menscykel blivit längre?

En cysta på äggstocken kan påverka hormonbalansen och tillstånd som PCOS (polycystisk äggstockssyndrom) kan göra att cykeln varar längre än 35 dagar. – Senare i livet är oregelbundna cykler också det första tecknet på minskad fertilitet och början på förklimakteriet (perimenopausen).

Hur lång kan en menstruationscykel vara?

Perioden mellan mensens första dag och nästa mens första dag kallas menscykel. Menscykeln brukar vara mellan 21 och 35 dagar.

Kan man få ägglossning efter klimakteriet?

Klimakteriet, eller övergångsåldern, är den period i livet då äggstockarna inte längre producerar lika mycket östrogen. Det gör att ägglossning och mens så småningom upphör. Klimakteriet är en process som kan pågå i några år, ibland upp till tio år. Det upplevs olika från person till person.

Hur kort kan en menscykel vara?

Tittar man på alla kvinnor, även de som har oregelbunden mens, så är det vanligast att menscykelns längd ligger mellan 21 dagar och 35 dagar. Att du har en menscykel som är kortare än 21 dagar eller längre än 35 dagar kan också hända. Har du en menscykel som är mindre än 24 dagar så räknas den som kort menscykel.

Hur många Mensdagar?

Mensen kommer oftast en gång i månaden. Hur mycket du blöder och hur många dagar du har mens, skiljer sig från person till person. De flesta blöder i tre till sex dagar. Under en mens är det normalt att blöda mellan 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter som mest.

Kan mängden mens variera?

Normalt intervall mellan den första blödningsdagen av menstruationen till den första blödningsdagen i nästa menstruation är 24–35 dagar. Total blödningsmängd är ≤80 ml. Hos alla kvinnor kan menstruationen variera från månad till månad.

Vad ska man göra om man har oregelbunden mens?

Ett sätt att komma till rätta med oregelbunden mens är preventivmedel som innehåller hormoner. Denna typ av preventivmedel, t ex p-piller eller p-plåster, kan göra att mensen blir helt regelbunden eller försvinner helt.

Share this post