Frågor

Vad kallas de halvcirklar som gar fran Nordpolen till Sydpolen?

Vad kallas de halvcirklar som går från Nordpolen till Sydpolen?

Längdgrader kallas också meridianer eller longituder. De är alla lika långa och går från Nordpolen till Sydpolen. Den längdgrad, som går genom Greenwich utanför London, kallas 0-meridianen.

Vad är jordens temperatur solsida?

Fakta

Fakta 1. Inre kärna 2. Yttre Kärna 3. Nedre Mantel 4. Övre Mantel 5. Jordskorpan
Temperatur solsidan: Cirka 25 °C (medeltal)
Temperatur nattsidan: Cirka 15 °C (medeltal)
Atmosfär: Mest kväve och syre
Dygnets längd: 24 timmar

Vad är sommarsolståndet och vintersolståndet?

Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. På motsvarande sätt står solen som högst på himlen vid sommarsolståndet, som vanligen inträffar den 22 juni (läs mer på sidan Midsommar Öppnas i nytt fönster.).

Vad är speciellt med vändkretsarna?

Vändkrets är den breddgrad (latitud) norr och söder om ekvatorn där solen har sitt nordligaste respektive sydligaste zenitläge. Området mellan vändkretsarna kallas tropikerna (cirka 40 procent av jordens yta). Inom detta område kan solen stå i zenit (rakt upp).

Hur många breddgrader har varje halvklot?

90o på varje halvklot, 180o totalt.

Hur många grader är det på Venus?

Den är helt omgiven av en tjock atmosfär bestående av koldioxid, vilket gör Venus till ett gigantiskt ”växthus”. Temperaturen på planetens yta stiger till cirka 470°C, tillräckligt hett för att smälta bly och göra en bit stål glödhett.

Hur många grader är det på Merkurius?

Temperaturen på Merkurius kan klättra upp till 430°C mitt på dagen (tillräckligt varmt för att smälta tenn). På natten dyker temperaturen ner till -180°C. De här extrema temperaturskillnaderna mellan dag och natt gör Merkurius till den planet som har den största variationen i yttemperatur; över 600°C.

Hur länge är solen uppe på sommarsolståndet?

Sommarsolståndet

Tidpunkter för dagjämningarna och solstånden (UTC+00)
Vårdagjämning Mars Sommarsolstånd Juni
2018 20 21
2019 20 21
2020 20 20

Vad betyder sommarsolståndet?

Solstånden inträffar två gånger om året då jordaxeln lutar som mest in mot eller bort från solen. På norra halvklotet är sommarsolståndet den tidpunkt då jordaxelns lutning gör att solen står som högst på himlen och därmed är uppe längst. Vid vintersolståndet råder det motsatta förhållandet.

Share this post