Rekommendationer

Far och kor i samma hage?

Får och kor i samma hage?

Växelbetning av får och nötkreatur är ett bra sätt att sänka parasitsmittan i betet och därigenom i de betande djuren. Det finns dock några saker som man behöver tänka på. Mag- och tarmparasiter Får och nötkreatur har som regel sina egna mag- och tarmparasiter som inte smittar mellan djurslagen.

Hur mycket kostar det att ha en ko?

Snittpriset har legat på 12 000 till 13 000 kronor.

Hästar, kor och får i samma hage kan bidra till att hålla framtidens naturbeten öppna. Större betesområden och färre fållor sänker också driftskostnaderna, enligt en ny rapport. – Målet är bibehålla den biologiska mångfalden både vad gäller kvalitet och kvantitet, säger Camilla Lagerkvist Tolke på Jordbruksverket.

Måste kor ha sällskap?

Myndigheterna ifråga anser att kon måste ha sällskap av minst ett annat nötdjur och hästar duger inte enligt de lagar som finns idag. Däremot kan nötdjur vara sällskap åt en häst och hundar behöver inte ha en annan hund som följeslagare.

Vilka djur kan gå i samma hage?

De flesta djur går väl att blanda om de bara blir vana situationen. Dock har ju djuren lite olika boende krav. Vi har haft får men de bodde med hästarna i en lösdrift. Vi har höns och minigrisar som trivs utmärkt tillsammans när de är lösa ute på gården (tillsammans med kaniner och katter också), men de har skilda hus.

Varför skriker kor?

Det handlar om att låta kon veta vad som ska hända. – Att ha samma signal när man ska hämta kor som ska mjölkas i grop sparar massa gapande och skrikande eftersom kon får en chans att reagera på det, säger Sanna Soleskog. Bra ko-signaler: Kon står på tre ben och kliar sig.

Varför låter kossor?

Tidigare forskning visar att ko och kalv kan kommunicera genom personliga råmanden. Denna studie bekräftar att de individuella rösterna följer med genom livet och kan urskiljas ur resten av djurgruppen. Andra studier visar att även grisar, får och getter har individuella läten.

Vad tycker kossor om att äta?

De äter framförallt gräs, på sommaren kan de gå ute och själv beta en del gräs, men vi bönder skördar gräset flera gånger under sommaren och lagrar det så vi har foder till korna året om. Oftast gör vi ensilage av gräset för att kunna lagra det. Korna är idisslare och kan producera mjölk genom att äta gräs.

Share this post