Innehållsförteckning
Vad gör man under första dagen på gymnasiet?
Första dagen är det vanligt att lärarna genomför lära-känna varandra ”övningar” men, för övrigt, brukar man inte göra något ”särskilt” första dagen på gymnasiet, förutom att ge ganska mycket information: shemat, reglerna, namnen på skolpersonal med mera.
När är det försent att byta gymnasium?
Generellt sett kan man byta gymnasium när som helst. Det finns inget som säger att man inte kan byta en viss tid. Däremot måste det finnas en ledig plats på gymnasieskolan man vill byta till, kursplanerna måste överensstämma med varandra och dessutom finns det vissa lokala regler på skolorna.
Kan man byta gymnasium i 2an utan att gå om?
För att kunna byta måste det finnas platser kvar på programmet och skolan du vill gå på. Efter antagningsperiodens slut i årskurs 1 tar skolorna över kölistor från antagningskansliet. Då är det rektor på skolan som avgör om de tar in fler elever vid eventuella avhopp. Att byta program eller skola är inte en rättighet.
När kan man se sin gymnasieklass?
Det kan vara olika för olika skolor men det brukar vara vanligt att skolan på något sätt förmedlar hur klasserna ser ut ungefär en vecka innan skolstart. Du kan kontakta skolan du ska gå och fråga hur det gör.
Vad gör man på uppropet gymnasiet?
Exempelvis brukar det gå till så här, på många gymnasieskolor: Första dagen är det upprop i aulan; sen går man med mentorerna till klassrummet. Sedan är veckan fylld av aktiviteter för att lära känna varandra och få sina datorer, gå igenom schemat, hitta på skolan, kvittera ut böcker och lite annat praktiskt.
Är det bra att byta gymnasium?
Ett skolbyte kan vara helrätt, men det kan också bli energikrävande och kanske inte så som du tänkt dig. Om anledningen till att du vill byta skola är någonting som du uppmärksammat din mentor eller rektor på, och något som de kan förändra, så kanske du vill ge din nuvarande skola en chans till.
Kan man byta gymnasium innan man börjat?
Det är alltid lättare att byta gymnasieprogram tidigt men det går inte att göra före antagningen är över och skolan börjat. Så ta kontakt med skolan så fort som möjligt när den börjat. Här kan du läsa mer om att byta gymnasieskola eller program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/byta-gymnasium-gymnasieprogram-5302.
Hur gör man om man vill byta linje på gymnasiet?
Hur ska jag göra? Kontakta skolan du vill söka till för att höra efter ifall de har plats på programmet du vill läsa. När du väl har fått plats på skolan får du kontakta din studie- och yrkesvägledare eller annan administrativ personal på din skola för att få hjälp att genomföra bytet till den nya gymnasieskolan.
När får man klasslista?
Därför brukar det inte finnas en slutgiltig version, i alla fall som eleverna kan se, så tidigt. Du kan kontakta skolan direkt om du vill veta lite mer exakt när du kan förvänta dig att få se klasslistan. Om du söker på skolan på vår hemsida, www.gymnasium.se kan du hitta kontaktinformationen!
Hur ser jag min gymnasieklass?
Det kan vara helt olika i olika skolor så kontakta skolan och fråga om det. Ibland får man reda på klassen först när man börjar.