Frågor

Vad beror venost bensar pa?

Vad beror venöst bensår på?

Fastställ orsak till bensår Vanligast är venös insufficiens, men såren kan också bland annat bero på arteriell cirkulationsstörning, vaskulit och diabetes. I vissa fall kan såret bero på en malignitet som kan vara primär eller ha utvecklats i ett svårläkt sår.

Vad är ett venöst bensår?

Svårläkta venösa bensår definieras som ”sår nedanför knäleden som inte läker eller förväntas läka inom sex veckor och där orsaken är venös insufficiens”. Ett ”bensår” är ett symtom på underliggande sjukdom och inte en diagnos i sig, varför man alltid måste fastställa bakomliggande orsak/orsaker.

Vilka bakterier orsakar rosfeber?

Rosfeber är en bakteriesjukdom som vanligen orsakas av så kallade betahemolyserande streptokocker. Även stafylokocker kan ge upphov till sjukdomen. Bakterierna förekommer ofta på huden även hos friska.

Hur kan ett venöst bensår behandlas?

Behandling av venösa bensår:

  1. Såromläggning. Såret täcks med förband så att det hålls fuktigt för att förbättra läkningen.
  2. Kompression.
  3. Smärtlindrande läkemedel om bensåren gör ont.
  4. Operation av åderbråck för att förebygga nya bensår.
  5. Hudtransplantation.

Hur lägger man om ett venöst bensår?

Rensa upp såret med hjälp av en sårslev, ringkurett och/eller pincett. Numera används oftast monofilamentsvamp. Avlägsna med stor försiktighet död vävnad och hudflagor i såret och runt sårkanterna. Gul fibrinbeläggning kan eventuellt avlägsnas med hjälp av hydrogel och hydrokolloidala förband.

Hur ser ett venöst bensår ut?

Det venösa bensåret finns oftast på insidan av underbenet, alldeles ovan fotknölen och är ytligt men tränger genom huden. Underbenet är svullet och i såret syns vätska. Kring ett venöst bensår är huden ofta missfärgad och förhårdnad, med eksem eller fjällande.

Hur lång tid tar det att bli frisk från rosfeber?

Rosfeber behandlas med antibiotika. Tillståndet ska då förbättras inom några dagar. I vissa fall kan behandlingen behöva startas på sjukhus för att du ska kunna få antibiotika direkt i blodet. Det gäller framför allt om infektionen sitter i ansiktet eller om infektionen har spridits djupare i kroppen.

Vad ska du tänka på vid omläggning av venöst bensår?

För att behandla ett venöst bensår behöver sårytan rengöras och hållas efter. I sårytan växer alltid bakterier i vad som kallas biofilm och det är även vanligt med intorkat sårsekret och fibrin. Genom mekanisk rengöring av såret behöver sådant avlägsnas med exempelvis en skonsam monofilamentsvamp.

Share this post